10 vinkkiä juoksuharrastuksen aloittamiseen

Jos kesän saapuessa mielii juoksemaan, on näistä vinkeistä apua aloittamisen helpottamiseen.

1. Tee päätös

Kun itselleen asettaa tavoitteen, alkaa se vetää puoleensa kuin itsestään. Päätös juoksuharrastuksen aloittamisesta kannattaa sanoa ääneen ja jakaa asia kavereille ja perheelle ja muille läheisillä. Joku voi vaikkapa laittaa Post-it -lapun peiliin, jolloin lupaus on mielessä heti aamulla. Tämä takaa johdonmukaisuuden.

- Ilmoitus, artikkeli jatkuu alapuolella -

2. Hanki kunnon kengät

Laadukkaat juoksukengät ovat kannattava sijoitus, sillä ne takaavat, ettei meno hyydy ja että jalat ja nivelet pysyvät terveinä. Oikeanlaisten kenkien hankkiminen voi kuitenkin olla vaikeaa, jos asialla on ensi kertaa. Siksi on viisasta asioida erikoisliikkeessä, jossa valitsemiseen saa asiantuntevaa apua askelanalyyseineen ja sovittamisineen.

juoksukengat

3. Älä ahnehdi

Älä hanki kasoittain vaatteita ja varusteita, joita et oikeasti tarvitse! Kenkien, trikoiden ja paidan lisäksi ei muuta juuri tarvitse, ja suurin osa kalliista teknisistä vaatteista kannattaa jättää kauppaan (paitsi jos juuri ne motivoivat juoksemaan…).

4. Tee ohjelma

Kokeile ohjelmaa, jossa kävelystä siirrytään pikkuhiljaa juoksemiseen. Näin nopeampaan tahtiin totutteleminen on helpompaa. Samalla itseluottamus ja kestävyys kasvavat. Ohjelman noudattaminen myös auttaa edistymisen seuraamista ja pitää harjoittelun oikeilla raiteilla.

5. Älä kiirehdi

Jos et ole koskaan juossut, ei pidä aloittaa viiden minuutin kilometrivauhdilla. Pidä homma hitaana ja tasaisena, muuten turhautuminen on nopeasti edessä. Aloita tahdilla, jossa pystyt puhumaan normaalisti.

6. Tee soittolista

Lataa valmiit juoksusoittolistat Spotifysta tai tee oma. Omat suosikkibiisit (joiden tempo on sopiva) voivat vaikuttaa juoksukokemukseen merkittävästi.

soittolista

7. Hanki sovellus

Juoksusovelluksista on hyötyä, sillä ne rekisteröivät vauhdin ja matkan joka lenkillä. Niiden perusteella muodostuvasta yhteistuloksesta oman edistymisen seuraaminen on helpompaa. Tästä on suurta hyötyä motivaation kannalta.

8. Aseta tavoite

On hyvin hyödyllistä asettaa jokin pieni tavoite, jota vasten mitata omaa edistymistään eräänlaisten “mikro-onnistumisten” kautta. Ilmoittaudu paikalliseen 5 000 metrin kilpailuun – et välttämättä todellisuudessa osallistu siihen, mutta ainakin siinä on jokin kouriintuntuva tavoite.

9. Treenaa myös muuten

Aloittelevien juoksijoiden kohdalla yksi vaikeimmista asioista on keuhkojen räjähtäminen lenkillä. Alkuvaiheessa aerobinen kunto ja keuhkojen kapasiteetti eivät vain yksinkertaisesti ole vielä niin hyvät. Kokeile joogaa – se auttaa paljon hengitystekniikan kanssa. Muut lajit (pyöräily, uiminen) kasvattavat kuntoa ja lisäävät kehon voimaa, mikä estää loukkaantumisia juoksulenkillä.

10. Jos kaikki pettää…

…Juoksemisen jatkaminen ei ole mikään pakko. Olet sentään yrittänyt, ja jos juoksemisesta ei saa iloa tai huomaat, ettei kehosi kestä sitä, älä ole pahoillasi. On olemassa loppumattomiin muita yhtä hyviä ja yhtä tehokkaita liikuntamuotoja.

Lähde: popsugar.com

Ei ääniä

Katso myös