10 vinkkiä paljain jaloin juoksemiseen

Kesän viimeinkin saavuttua jalat syyhyävät kipittämään luonnon alustoille. Mihin kiinnittää huomiota, kun kengät jätetään pois?

1. Pää

Pidä pää ja niska suorassa ja katse eteenpäin säilyttääksesi tasapainon, hengittääksesi tehokkaasti ja nähdäksesi mihin olet menossa.

2. Ylävartalo

Samoista syistä kuin edellisessä kohdassa, pidä ylävartalo suorassa juostessasi.

3. Hartiat

Pidä hartiat rentoina, jotta ne voivat kiertyä vaakasuunnassa. Näin lantion kiertyminen tasapainottuu.

4. Käsivarret

Rentouta käsivartesi ja anna niiden heilua vauhdikkaasti vaakasuunnassa kahdesta syystä: juoksun tahdin pitämiseksi nopeana ja liiallisen ylävartalon huojumisen vähentämiseksi.

5. Lantio

Lantio tulee pitää rentona ja antaa sen kiertyä vaakasuunnassa luonnollisesti. Jalkaterät pysyvät silloin kehon painopisteen alla ja laskeutuvat maahan suoraan linjaan juoksusuuntaan nähden.

6. Polvet

Taivuta polvea ennen jalan osumista maahan. Tällöin törmäysvoima “imeytyy” koko jalan matkalle ja työntövoima kasvaa.

7. Pohkeet

Pohkeetkin on viisainta pitää rentoina. Jos pohkeet ovat koko ajan jännittyneinä, ne rasittuvat liiaksi ja alkavat särkeä. Tällöin niiden voimantuotto kärsii. Lopulta tämä voi johtaa loukkaantumiseen.

8. Jalkaterät

Nosta jalkoja ajoissa ja usein ja varo työntämästä jalkoja maahan. Kipristä varpaat ylös, etteivät ne osu ensimmäisinä maahan. Pyri polkupyörällä ajamisen kaltaiseen tahtiin, eli 180 askelta minuutissa. Näin jalkoihin kohdistuvat törmäysvoimat pienenevät, mikä vähentää lihasten rasitusta ja parantaa suorituskykyä.

9. Jalkapohjat

Paljain jaloin juostessa jalkaterän askel on oikeastaan kolmivaiheinen. Kun muu keho toimii kuten edellä on esitetty, jalkaterä laskeutuu sulavasti ensin päkiälle, sitten varpaille ja kantapäälle. Älä juokse varpailla tai laskeudu koko jalkaterä kerralla.

Tottumattomaan silmään paljain jaloin juoksu saattaa näyttää siltä kuin koko jalkaterä tulisi kerralla alas “latuskana”, mutta asia ei ole näin. Video havainnollistaa lisää.

10. Yleinen kehon liike

Anna lantion ja ylävartalon johdattaa. Juoksemisen pitäisi tuntua kuin ikään kuin kaatuisi eteenpäin: jalkoja pitää liikuttaa nopeasti lantion alla kehon saamiseksi “kiinni”, ja jokainen askel tulee suoraan kehon alle, ei sen eteen. Askeleen tullessa eteen voimantuotto on heikompaa, kantapää osuu ensin maahan ja törmäysvoimat rasittavat koko jalkaa.

Video: Miten juosta paljain jaloin

Lähde: therunningbug.com

Katso myös

Lisää kommentti