3 mentaaliharjoitusvinkkiä kivun sietämiseen

Kestävyysurheilija tulee väistämättä kohtaamaan kipua. Kipua on pystyttävä sietämään ja käsittelemään – jopa rakastamaan. Kivun tuntemus on monimutkainen psykologisten ja fysikaalisten tekijöiden yhdistelmä. Se on myös aistimuksellinen ja tunneperäinen kokemus, josta toiset selviytyvät paremmin.

Kärsimys on varmaa, jos valmistautuminen on jäänyt puolitiehen. Kilpailusta tulee kivulias oli henkisesti miten vahva tahansa. Kuitenkin on huomattava, että kyky sietää rasituskipua on yhtä paljon henkistä kuin fysikaalista laatua.

On siis sukellettava kärsimyksen psykologiaan, jotta selviäisi miten kivun kanssa voi suoriutua.

1. Luottamus kivun ohimenevyyteen

Kymmenen entisen olympiatason kilpapyöräilijän kanssa tehdyssä tutkimuksessa selvitettiin urheilijoiden käyttämiä ajatusmalleja rasituskivun sietämiseksi. Yksi näistä strategioista oli tiedostaa tietty hetki, jolloin kipu ja sen aistiminen loppuu.

Luovuttamisen taustalla on usein kivun aiheuttama tunnekokemus. Ihmisellä on sisäsyntyinen tarve kokea olevansa tilanteen herra. Siksi epämukavat pelon ja ahdistuksen tunteet pyritään tukahduttamaan. Nopein ja itsestäänselvimmältä tuntuva keino on yksinkertaisesti lopettaa liikkuminen.

On siis todennettava tietty hetki, jolloin kipu loppuu ja pyrittävä siten hallitsemaan kivun epämiellyttävyys. On hyvä idea keksiä jokin mantra, jonka avulla kärsimyksen hetkistä pääsee yli ja joka muistuttaa, että kärsimyksellä on rajansa.

2. Itselleen puhuminen

Ajatukset ohjaavat keskittymistä. Kipuun keskittyminen saa haluamaan luovuttaa. Kun kärsimys on kovimmillaan ja liikkumisen jatkaminen vie viimeisetkin voimavarat, tehokas strategia on antautua rytmiseen kognitiiviseen käyttäytymiseen eli toisin sanoen toistamaan jotain jatkuvasti mielessään. Tämä täyttää mielen jollakin muulla informaatiolla kuin kivun kokemuksella.

Esimerkiksi valitaan jokin vihjesana, jota toistetaan mantran tavoin tasaisesti jokaisella askeleella. Kokeilemalla selviää, mikä sana sopii itselleen parhaiten.

Toinen vaihtoehto on laskea askeleita tiettyyn lukuun asti ja aloittaa sitten alusta (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8…). Näin aivot saavat muuta ajattelemista kipuun keskittymisen sijaan.

3. Realiteettien hyväksyminen

Etukäteisodotukset näyttelevät isoa roolia kilpailukokemuksessa. Jos odottaa kykenevänsä hallitsemaan kipua, lopullinen kivun kokemus ja keinot sen hallitsemiseksi ovat erilaisia kuin päinvastaisessa tilanteessa.

Tärkein asia, mitä kilpailupäivän sarastaessa voi tehdä, on olla avoin kaikelle mitä se tuo mukanaan. On tiedostettava, että epämukavista ja yllättävistä olosuhteista voi selviytyä. Mitä nopeammin hyväksyy todellisuuden, sitä nopeammin on mahdollista toipua ensijärkytyksestä ja yltää parhaaseen mahdolliseen suoritukseen.

Kisapäivän kipu on osa palkintoa. Suoritus, jonka kisa vaatii, on osa voittoa. Jos se olisi aina helppoa, ei ponnistelu olisi minkään arvoista eikä kilpailla edes kannattaisi. Haasteen selättäminen on osa kilpailemisen viehätysvoimaa ja osa haastetta on kivun sietäminen.

 

Lähde: trainingpeaks.com

Katso myös

Lisää kommentti