4 aloittelevan polkujuoksijan kultaista käskyä

Aloittelevan polkujuoksijan kannattaa kiinnittää huomiota muutamiin tärkeisiin perusasioihin. Siten aloittelija säästyy suuremmilta vammoilta sekä maksimoi oman kehityksensä polkujuoksijana.

1. Unohda ego ja hidasta vauhtia

Aloittelevan polkujuoksijan saattaa olla hankalaa hyväksyä, että polulla ei voi pinkoa samaa vauhtia kuin asfaltoidulla kävelytiellä. Joten jätä ego kotiin ja hidasta vauhtia. Juoksuvauhdin sijasta kannattaa kiinnittää huomiota hyvän juoksurytmin löytämiseen. Polkujuoksussa nilkat saattavat muljahdella herkästi, sillä alusta on hyvin epätasainen.

2. Käytä järkeä ylämäissä

Monet vasta-alkajaterehtyvät luulemaan, että koko lenkki täytyy juosta läpi samalla tahdilla. Silloin ensimmäinen ylämäki saattaa viedä kaikki voimat ja lenkki jää tyngäksi. Ylämäkien käveleminen ei polkujuoksussa kerro heikkoudesta vaan järjestä. Kokenut polkujuoksija osaa säästää voimiaan ylämäessä ja lyhentää askelpituutta sekä hidastaa vauhtia tarvittaessa kävelyksi.

3. Kuuntele kehoa, älä fitness-sovellusta

Erilaiset fitness-sovellukset ovat näppäriä treenien seuraamiseen, mutta ne eivät kerro kuinka keho todella voi. Jos sovellus kertoo tietoja, jotka ovat ristiriidassa kehosi kanssa, kuuntele aina omaa kehoasi. Älä vie kehoasi äärirajoille vaan lepää silloin kun keho sitä tarvitsee.

4. Valitse polkujuoksuun tarkoitetut kengät

Erillisiin polkujuoksuun tarkoitettuihin kenkiin satsaaminen voi tuntua turhalle, mutta se on kannattaa. Tavallisilla lenkkareilla nilkat nyrjähtävät juurakossa helpommin kuin enemmän tukea tarjoavissa polkujuoksukengissä. Maantiejuoksuun tarkoitetuilla lenkkareilla pääsee kuitenkin alkuun, ja polkujuoksuun tarkoitettuihin kenkiin voi investoida sitten kun polkujuoksukärpänen on puraissut kunnolla.

Lähde: indianexpress.co

Katso myös

Lisää kommentti