4 faktaa kofeiinista ja juoksemisesta

Kofeiini voi vaikuttaa merkittävästi muuhunkin kuin aamurutiineihin. Urheilijat ympäri maailman käyttävät sitä tuomaan lisäpotkua suorituskykyyn. Kofeiini voi olla niin tehokasta, että jopa WADA rajoittaa urheilijoiden kofeiinin nauttimista kilpailujen aikana. Mutta milloin tarttua kahvikuppiin ja mitä hyötyä siitä on?

1. Kofeiini auttaa taistelemaan väsymystä vastaan

Sekä henkisesti että fyysisesti pysäyttämätön olo vahvan kahvikupillisen nauttimisen jälkeen ei ole sattumaa. Tutkimuksen mukaan kofeiini voi parantaa suorituskykyä jopa kolmella prosentilla, millä on suuri merkitys, kun marginaalit ovat pieniä. Kolmen prosentin parannus voi 10 000 metriä 40 minuuttiin juoksevalla tarkoittaa kokonaisen minuutin verran parempaa tulosta.

Kofeiinin suorituskykyä tehostavalle vaikutukselle on useita syitä. Sen lisäksi että kofeiini kehittää rasituksen sietokykyä ja parantaa lihasten voimantuottoa, se myös pienentää koettua rasitusta. Kaikki nämä tekijät auttavat urheilijaa menemään yli tavallisten rajojensa.

2. Pari kuppia riittää

Kupillinen vahvaa kahvia (noin 200-300 mg kofeiinia) auttaa tehostamaan suorituskykyä. Pitkiä matkoja juoksevat saattavat tämän lisäksi nauttia vielä kofeiinigeelin tai pari suorituksen aikana. Jotkut urheilijat nauttivat jopa kolme kertaa mainitun määrän kofeiinia, mutta tämä ei ole kovin suositeltavaa. Liiallinen kofeiinin nauttiminen voi itse asiassa vaikuttaa negatiivisesti suorituskykyyn ja sydänterveyteen.

3. Avain on ajoituksessa

Ennen suoritusta: Kofeiinin vaikutukset säilyvät elimistössä pitkään nauttimisen jälkeen. Parhaat vaikutukset saadaan, kun kofeiinia nautitaan 30-60 minuuttia ennen suoritusta. Nauttiminen kannattaa ajoittaa siten, että ennen juoksua ehtii vielä käydä wc:ssä.

Suorituksen jälkeen: Niin houkuttelevaa kuin lohduttavan kahvikupin nauttiminen raskaan session jälkeen saattaakin olla, on itsensä palkitseminen kofeiinilla viisasta jättää seuraavaan aamuun. Liikuntasuorituksen aiheuttama rasitus lisää stressihormonien tuotantoa, ja kofeiini saattaa pitkittää esimerkiksi kortisolin vaikutuksia liikunnan jälkeen. Korkea kortisolitaso saattaa laskea vastustuskykyä ja edesauttaa rasvan varastoitumista kehoon.

4. Kohtuudella ennen kisaa

Kuten niin moneen nautintoaineeseen, myös kofeiiniin kehittyy vähitellen toleranssi. Moni huomaa yhtäkkiä nauttivansa aikaisemman yhden kupin sijasta nyt kolme kuppia kahvia päivässä. Kofeiininsaannin rajoittamisella ennen kilpailua voi olla huomattavia vaikutuksia. Siksi kahvinjuomista kannattaa vähentää viikkoa-paria ennen kilpailua, ja hyödyntää kofeiinin tuoma buusti täydelleen kilpailun alkaessa.

Lähde: therunningbug.com

Katso myös

Lisää kommentti