5 askelta oikeasti istuvan juoksukengän löytämiseen

Mikä on yleisin ensimmäinen toimenpide uusia juoksukenkiä sovitettaessa? Kärjen painelu peukalolla, tietenkin. Näin testataan, onko varpailla tarpeeksi tilaa liikkua kengässä. Tämä perusperiaate on tärkeä ja toimiva, mutta sen lisäksi on hyvä kiinnittää huomiota muihinkin seikkoihin.

1. Varpaiden ja kantapään välinen etäisyys

Vanha kunnon nyrkkisääntö on edelleen pätevä, sillä kengän pohjan pituus varpaista kantapäähän on se alue, jolla huonosti istuvien kenkien epämukavuus selkeimmin tuntuu. Pisimmän varpaan ja kengänkärjen välissä tulisi olla tilaa ainakin peukalon leveyden verran. Jalkaterät turpoavat päivän mittaan ja liikunnan aikana. Riittävä tila varpaiden liikkua estää hiertymisen.

2. Lestin leveys

Kengän oikea pituus on hyvin, mutta lähes yhtä tärkeää on, että jalkaterällä on tarpeeksi tilaa leveyssuunnassa. Jalan ei tule “levitä” kummallekaan sivulle. Jos näin käy, etsi leveälestinen malli.

3. Päällinen, iltti ja nauhat

Tuntuuko joskus siltä, että jalat “nukahtavat?” Tämä ärsyttävä tunne johtuu usein liian tiukasta päällisestä (eli osa, jossa nauhat sijaitsevat). Tietynmuotoiset jalkaterät tarvitsevat enemmän tilaa päällisen “korkeuden” suhteen, erityisesti jos jalan holvikaari on korkea ja jäykkä. Jos jalalla ei ole tässä suunnassa tilaa, päällinen puristaa ja voi estää verenkiertoa alueelle. Päällinen ei saisi tuntua liian tiukalta mistään kohdasta. Tiukkuutta voi yrittää helpottaa esimerkiksi erilaisilla nauhoituksilla.

4. Kantapään istuvuus

Vaikka huonosti istuvien kenkien aiheuttama kipu tuntuu useimmiten varpaiden tai päkiöiden alueella, yksi kengän tärkeimmistä ominaisuuksista on kantapään istuvuus. Sopiva kantaosa “lukitsee” jalkaterän kenkään tehokkaasti, jolloin koko kenkä istuu oikein. Sen sijaan huonosti istuva kantapää pilaa koko homman. Perustesti on nousta seisomaan varpaille. Kengän tulee nousta ilmaan kantapään mukana. Muussa tapauksessa kenkä ei istu oikein.

5. Pehmustus ja tuki

Edelliset kohdat selventävät sitä, miten kengän tulisi istua konkreettisesti, mutta kenties tärkein seikka mahdollisimman sopivan kengän löytämisessä on se, miten kenkä toimii. Jokaisen jalat ovat ainutlaatuiset, mutta tapa, jolla kävelet tai juokset on vielä sitäkin ainutlaatuisempi. Sen vuoksi kengän pehmuste- ja tukiominaisuuksien on oltava yksilöllisesti sopivat. Tässä asiassa on viisasta turvautua ammattilaisten apuun. Urheiluvälineliikkeet ja erikoisliikkeet tarjoavat nykyään yhä useammin erilaisia askelanalyysipalveluja. Analyysin avulla on mahdollista löytää juuri oikea kenkä omien jalkojen vaatimuksiin.

Lähde: roadrunnersports.com

Katso myös

Lisää kommentti