5 hiertävää painajaista

Juokseminen on haasteellista jo ennen kuin hiertäminen tulee mukaan kuvioihin. Näillä vinkeillä ehkäiset kauhistuttavien hiertymien synnyn.

1. Nännit

Kun paita tai toppi kastuu hiestä, ylävartalon heiluminen juostessa voi johtaa voimakkaaseen kitkaan, jonka seurauksena on verta ja rakkoja. Pahimmillaan verta valuu kahtena norona pitkin rintaa. Nännien hiertyminen vaanii niin miehiä kuin naisiakin.

Ehkäisy: Pari pyöreitä laastareita on yleensä tarpeeksi suojaamaan herkät nännit. Lyhyemmillä lenkeillä riittää paksu kerros vaseliinia. On olemassa myös tarkoitusta varten erikseen suunniteltuja nännisuojia, jotka tosin vievät mukanaan ison tukon rintakarvoja.

2. Kainalot

Hiertymä, joka tulee kainalokuoppaan tai rintalihaksen viereen voi ilmetä missä varustuksessa tahansa, vaikkakin se on luultavasti yleisempää puuvillasta valmistetuissa vaatteissa sekä pitkähihaisissa paidoissa. Parin tunnin juoksemisen jälkeen pieni ja sinänsä mitätön hiertymä äityy hiomapaperiin verrattavaksi tuntemukseksi.

Ehkäisy: Vanha kunnon voitelu (liukuvoiteesta vaseliiniin) toimii tähänkin ongelmaan, mutta sen lisäksi puuvillaa kannattaa välttää kuin ruttoa. Pitkille, useita tunteja kestäville lenkeille kannattaa harkita vaihtopaidan mukaan ottamista.

3. Sisäreidet

Monesti sisäreisien hiertymä paljastuu kaikessa ankaruudessaan vasta lenkin jälkeisessä suihkussa, kun lämmin vesi pääsee kaikkiin rikkoutuneen ihon sopukoihin. Sisäreiden hiertymä myös paranee yleensä melko hitaasti, sillä tavalliset arkivaatteetkin hiertävät usein juuri tältä alueelta.

Ehkäisy: Sivele runsaasti ekstrapaksua liukuvoidetta sisäreisiin. Jotkut suosivat talkkia. Kokeilemalla selviää, mikä ratkaisu sopii itselle parhaiten. Sisäreisien hiertymistä voi ehkäistä myös tiukasti istuvilla juoksutrikoilla ja -sortseilla.

4. Hiertävät urheiluliivit

Suurin osa naisjuoksijoista on jo luultavasti joutunut kokemaan, miten hikiset urheiluliivit hiertävät erityisesti alaosasta. Hiertymä voi olla hyvin kivulias ja paranee hitaasti.

Ehkäisy: Varmistu, että liivit istuvat kunnolla ja estävät ylimääräisen heilumisen juostessa. Urheiluliikkeistä saat apua oikeiden liivien valitsemiseen. Lisäksi voit levittää vaseliinia liivien alareunan alle.

5. Rakot jaloissa

Rakot vaivaavat jalkateriä varpaista kantapäähän. Jalkaterät ottavat vastaan suurimman rasituksen mitä hiertämiseen tulee, mutta taakkaa voi myös helpottaa.

Ehkäisy: Ensimmäinen ja tärkein asia hiertämisen ehkäisemisessä on kunnolla istuvat kengät. Toiseksi tärkein on kunnon sukat. Tekniset juoksusukat poistavat kosteutta jalasta ja suojaavat hiertymisille alttiita alueita.

Jos jalat hiertävät aina samoista kohdista, suojaa alueet riittävällä määrällä laastaria tai teippiä. Myös vaseliini voi auttaa, mutta kokeile sitä ensin lyhyemmillä lenkeillä.

Lähde: therunningbug.com

Katso myös

Lisää kommentti