5 syytä miksi oksennus lentää

 

Harvalla lajinsa tosissaan ottavalla juoksijalla on niin rautaiset sisuskalut ettei oksentaminen ole ollut lähellä rankan lenkin jälkeen. Yrjöäminen on epämiellyttävä ilmiö, joka ei tee eroa aloittelijan ja ammattilaisen välillä. Se voi myös vaurioittaa ruokatorven limakalvoja, mikä puolestaan voi haitata ruuansulatusta.

Jos oksentamiselta haluaa välttyä, pitää ensin tietää syyt pahoinvointiin raskaan suorituksen jälkeen ja aikana.

1. Ruuansulatusjärjestelmä tekee tenän

Juostessa verenkierto siirtää hapekasta verta pois vatsasta ja muista toiminnalle toissijaisista elimistä keuhkoihin, sydämeen ja työskenteleviin lihaksiin, jotka tarvitsevat verta enemmän raskaassa fyysisessä ponnistelussa. Koska vatsalaukulla ei ole sen normaaleja resursseja sulattaa ravintoa niin kuin tavallisesti, laatta lentää erityisesti silloin jos ravintoa nautitaan liikaa suorituksen aikana tai liian nopeasti sen jälkeen.

Kuumalla ja kostealla kelillä juostessa vaikutus on samanlainen verenkierron kiihtyessä iholla kehon viilentämiseksi.

Näiden kuvottavien ilmiöiden välttämiseksi pitää tankkaamista harjoitella. Jos käyttää energiageelejä ja muita sokerisia valmisteita, kannattaa ne nauttia veden kanssa sulamisen helpottamiseksi. Vaikka rasitus ei olisikaan erityisen kova, tavallinen sokeri (eli sakkaroosi) hajoaa hitaasti, joten suuri määrä urheilujuomaa kerralla voi johtaa ongelmiin.

Nestehukka hidastaa ruuansulatusprosessia vielä entisestäänkin, joten veden siemailu jo aikaisessa vaiheessa on tärkeää.

2. Vatsalaukun rasittuminen

Intensiivisen juoksusuorituksen aikana intra-abdominaalinen eli vatsansisäinen alue (johon myös vatsalaukku kuuluu) rasittuu. Juoksu tapahtuu keskivartalon voimalla, ja juostessa hengitys on raskaampaa. Siksi vatsalaukun sisältö saattaa nousta ylös ruokatorvea – jopa ulos asti.

Tilanne on todennäköisempi, jos vatsassa on iso määrä ruokaa tai juomaa juoksun alkaessa. Se, mikä määrä sitten on liikaa, on yksilöllistä. On ensisijaisen tärkeää pystyä päättelemään, mitä elimistö kestää hyvissä ajoin ennen raskaita treenejä tai kilpailuja.

Refluksitaudista kärsivillä riski joutua kokemaan tämä ilmiö on suurempi. Ruokatorven ja vatsalaukun väliset lihakset ovat heikentyneet ja saattavat olla rentoina silloin kun ei pitäisi. Refluksitauti on hoidettavissa lääkkeillä tai välttämällä ruokatorvea ärsyttäviä ruokia.

3. Vääränlaisten nesteiden ja ruokien nauttiminen

Ennen juoksua tulisi välttää viimeiseen asti happamia ruokia ja juomia, kuten sitrushedelmiä, limuja ja appelsiinimehua. Happamat olosuhteet vatsalaukussa hidastavat sen sisällön tyhjenemistä ohutsuoleen sekä lisäävät pahoinvoinnin riskiä.

Myös rasvaiset, runsasproteiiniset tai runsaskuituiset ruuat ovat ehdottoman epäsuositeltavia ennen harjoitusta, sillä ne pysyvät vatsalaukussa pidempään aiheuttaen kiusallisen tutun painon tunteen vatsassa.

Ruuasta johtuvan oksentamisen estämiseksi ei kannattaisi syödä mitään kahta tuntia ennen raskasta treeniä tai kilpailua. Jos on pakko, on viisasta syödä jotain laimeaa ja vähän.

4. Liian äkillinen loppu

Suorituksen lopettaminen kuin seinään heti viimeisen intervallin tai maaliviivan ylityksen jälkeen voi kuvaannollisesti aiheuttaa tuhoa vatsalaukussa, sillä se ei ole valmistautunut nopeaan muutokseen rasituksessa. Äkillistä pysähtymistä seuraa pahoinvointi varsinkin jos on juuri ponnistellut erittäin kovaa.

Selälleen retkahtamisen sijaan kannattaa vain yrittää jatkaa liikettä kävelemällä tai hölkkäämällä, jotta keho ehtii sopeutua eikä vatsa kramppaa. Lisäksi on vältettävä liiallista nesteen tai ravinnon nauttimista liian nopeasti.

5. Raju nestehukka

Erityisesti runsaasti hikoilevat henkilöt saattavat joutua pahoinvoinnin kouriin, jos nesteytyksestä ei huolehdita. Jos nestettä häviää yli 4 % kehon painosta, ruuansulatuselimistö ei enää imeytä nestettä kunnolla, mikä aiheuttaa pahoinvointia. Näin pahaan nestehukkaan päädytään yleensä silloin, kun nestetasapaino on pielessä jo juoksun alkaessa.

Lähde: runnersworld.com

Katso myös

Lisää kommentti