5 vinkkiä helteellä juoksemiseen

Hellesäällä juokseminen saattaa tuntua veren kerjäämiseltä nenästä. Oikein valmistautumalla kuumaa keliä voi kuitenkin käyttää hyödykseen juoksuharjoittelussa.

1. Oikea ajankohta

Helteellä on viisainta ajoittaa juoksulenkki päivän viileimpiin tunteihin eli käytännössä aamulle. Herätys viideltä kuulostaa ankealta, mutta on parempi vaihtoehto kuin nukkua pitkään ja laahustaa lenkki iltapäivän auringon paahteessa. Pari ensimmäistä aikaista aamulenkkiä ovat luultavasti hirveitä, mutta tämä on tottumiskysymys. Kun vain jaksaa pakottaa itsensä ylös sängystä, muutaman päivän jälkeen aamun tuntien seesteisyydestä voi jopa nauttia. Aikaisin juokseminen sytyttää tunteen siitä, että on saanut jotain aikaiseksi jo paljon ennen kuin suurin osa ihmisistä edes on hereillä.

Jos varhaisaamun lenkki tuntuu tyystin mahdottomalta ajatukselta tai jos päivään on ehdottomasti mahdutettava kaksi harjoitusta, iltalenkkikin on mahdollinen vaihtoehto. Kannattaa kuitenkin muistaa, että jos lenkkiä odottaa koko päivän, on riski, että lenkki menee vähän sinnepäin tai pahimmassa tapauksessa jää kokonaan välistä.

2. Pukeutuminen

Vaatetuksen suhteen on itsestäänselvyys, että valinnat tehdään kelin ja lämpötilan perusteella.. On parempi unohtaa puuvillapaidat- ja sukat, jättää tarpeettomat vaatekerrokset kotiin ja laittaa hattu ja aurinkolasit päähän.

Liiat vaatteet ovat paitsi hikimärkinä raskaat mutta ne myös hiertävät ja hankaavat. Mahdollisimman kevyt ja hengittävä vaatetus on hellekelille paras – hattu on välttämätön.

3. Nesteytys ja suolaus

Tarkasti mietitty nesteytyssuunnitelma on tärkeä osa juoksemista vuodenajasta riippumatta. Kosteissa ja kuumissa olosuhteissa sen merkitys korostuu entisestään. Nesteen siemailu on hyvä aloittaa heti herättyä ja jatkaa tankkaamista juoksun aikana ja sen jälkeen. Myös suolatasapainosta on huolehdittava, jolloin elektrolyyttejä sisältävä urheilujuoma on paras vaihtoehto. Kuumalla ilmalla ei tee mieli syödä kovin raskaasti, vaan parhaiten maistuvat runsaasti vettä sisältävät hedelmät ja kasvikset – niistäkin on apua nesteytyksessä.

4. Harjoituksen säätäminen

Asiantuntijoiden mukaan ihanteellinen lämpötila juoksemiseen on 10-12 celsiusastetta. Yli ja alle tämän lämpötilan juoksijan on työskenneltävä kovempaa samoja aikoja saavuttaakseen. Jos lämpötila lähenee 30 celsiusastetta, ei voi odottaa pystyvänsä harjoittelemaan samalla tavalla kuin maltillisemmissa lämpötiloissa.

Kuuman kelin juoksemisessa on alituiseen tarkkailtava kehon tuntemuksia ja säädettävä tahtia, intervalleja ja lepohetkien kestoa sen mukaan. Voi olla hyvä idea jättää gps-vipstaakit ynnä muut kotiin ja keskittyä pelkästään juoksusuoritukseen ilman kellon asettamia rajoituksia ja tavoitteita.

5. Henkiset hyödyt

Kuuma ja kostea keli on kiistatta vaikea juoksijalle. Hellesäällä juokseminen vahvistaa niin henkisesti kuin fyysisestikin. Näistä voimavaroista on hyötyä hankalissa kilpailuolosuhteissa – silloin tietää selviytyvänsä mistä vain.

 

Lähde: mindbodygreen.com

Katso myös

Lisää kommentti