6 vinkkiä nesteytykseen

 

Lämpötilojen noustessa on elintärkeää pitää nestetasapaino reilassa, jotta suorituskyky pysyisi parhaana mahdollisena. Helteellä nesteytys saattaa kuitenkin vaatia pientä kikkailua.

1. Syö nestepitoisia ruokia

Kesäkuukausina ruokalistalle kannattaa valita runsaasti nestettä sisältäviä ruokia nestetasapainon parantamiseksi. Näitä ovat esimerkiksi jäävuorisalaatti, vesimeloni, parsakaali, porkkana, punajuuri, appelsiini ja omena. Tee kasviksista vihersmoothie ja napostele hedelmiä pitkin päivää.

vesimeloni

2. Juo koko päivä

Optimaalinen tilanne on se, jossa vesipullo on jatkuvasti mukana ja vettä hörpitään noin 15 minuutin välein. Juoksijan tulisi tähdätä 2-3 vesilitran juomiseen päivässä myös niinä päivinä, joina lenkillä ei käydä. Jos pelkkä vesi tuntuu tylsältä, lisää vähän sitruunamehua tai muuta sokeritonta mehua.

3. Tarkkaile pissaa

Mitä tummemman väristä virtsaa, sitä pahempi nestehukka. Vaaleankeltainen väri on paras. Tumma virtsan väri ilmoittaa, että nestetasapaino on pielessä. Vielä varoittavampi merkki on, jos virtsaa ei tule lainkaan.

vessa

Kuitenkin myös liian paljon juominen voi olla vaarallista ja johtaa hyponatremiaan (veren natriumniukkuus). Suosi natriumia sisältäviä urheilujuomia pidemmillä lenkeillä.

4. Hanki juomaliivi

Kuumina päivinä ja pitkillä lenkeillä on ensisijaisen tärkeää kantaa mukanaan riittäviä määriä nestettä. Kevyt ja helppokäyttöinen juomaliivi on tällöin loistava ratkaisu.

5. Vältä kofeiinia

Kofeiini on diureetti. Se stimuloi munuaisia poistamaan enemmän nestettä elimistöstä kuin mitä juomasta saa. Vältä kofeiinia helteellä, tai rajoita kahvinjuonti kahteen kuppiin päivässä.

kofeiini

6. Kokeile elektrolyyttejä

Nesteeseen lisättävistä elektrolyyttitableteista saa joskus kaivattua lisäpotkua lenkeille. Tabletit sisältävät yleensä hyvin vähän kilokaloreita eikä niissä ole sokeria, rasvaa tai hiilihydraattia. Ne auttavat säilyttämään suolotasapainon, mikä ehkäisee kramppeja ja maksimoi nesteytyksen.

Lähde: therunningbug.com

Katso myös

Lisää kommentti