7 syytä lähteä Islannin poluille juoksemaan

Monipuoliset reitit, vaikuttavat maisemat sekä kaunis ja uniikki ympäristö – siinä syitä, miksi Islanti on kärkipään kohde polkujuoksijalle.

1. Ihanteellinen lämpötila

Islannissa keli on harvoin liian lämmin ja aina hyvin virkistävä. Keskilämpötila kesäisin on noin 10 celsiusastetta. Tuuli on viileä. Islanti sijaitsee napapiirillä, muttei ole jäätikön peittämä kuin keskiosistaan.

2. Kuumia lähteitä on yltäkylläisesti

Islanti sijaitsee Euraasian ja Pohjois-Amerikan mannerlaattojen välisellä saumalla. Geoterminen lämpö lämmittää pohjavettä muodostaen kuumia lähteitä eli geysirejä. Islannissa on arviolta 250 tuliperäistä aluetta, joissa on noin 800 kuumaa lähdettä. Maan alta pulppuava kuuma vesi on mineraalirikasta ja ravitsee ihoa ja koko kehoa. Mikäs sen mukavampaa kuin pulahtaa geysiriin pitkän juoksupäivän jälkeen.

3. Villi luonto

Islanti on vain osittain asutettu, joten suurin osa luonnosta on koskematonta. Suosituimmat polkujuoksureitit kulkevat Dettifoss-vesiputouksen ja  Hekla-tulivuoren maastossa. Fimmvörðuháls-reitti kulkee kahden suuren jäätikön välissä.

4. Vähän hyttysiä

Islanti on melko ötökkävapaa maa. Muurahaisia ja paarmoja on hyvin vähän. Hyttysten määrä on Suomen metsiin verrattuna pieni. Jatkuva pieni tuulenvire karkottaa loputkin.

5. Ei kahta samanlaista reittiä

Heltymätön tuuli, moukaroivat aallot, sihisevä laava ja voimakkaat geysirit muokkaavat Islannin maastoa niin, että jokaisella seudulla on omat piirteensä.
Juoksukenkä kohtaa erilaisia pintoja jähmettyneestä laavasta ja kesälläkin sulamattomasta lumesta ruohoon, sammaleeseen, kiviin ja mustahiekkaisiin dyyneihin.

6. Yötön yö

Islannissa aurinko ei heinäkuussa laske ollenkaan. Reittejä voi siis koluta yötä päivää, ja uusia reittejä voi tutkia vuorokauden ajasta riippumatta.

7. Maisemat, maisemat, maisemat

 

polkujuoksu-islanti-hikipanta

Lähde: runtheworldadventures.com

Katso myös

Avainsanat,

Lisää kommentti