9 askelta nopeampaan sprinttijuoksuun

Juoksemisen ja sprinttaamisen liikeradat ovat samanlaiset siinä mielessä, että kummassakin laitetaan kyllä tossua toisen eteen. Sprinttijuoksua voisi kuvailla juoksemisen dynaamisemmaksi muodoksi, tarkemmin sanottuna räjähtäväksi.

Liikkumistavat kävelemisestä sprinttaamiseen voi nähdä jatkumona, jonka edetessä saman matkan kulkeminen vaatii enemmän voimaa ja lihasten aktivoimista.

Käveleminen → Hölkkääminen → Juokseminen → Nopea juokseminen → Sprinttijuoksu

Juoksutekniikan kannalta merkittävin juoksemisen ja sprinttaamisen välillä on askellus. Yleensä ihminen astuu kantapäälleen kävellessään, hölkätessään ja juostessaan. Mitä nopeampaa juostaan, sitä enemmän askeleen osumakohta maahan siirtyy kohti päkiöitä.

Avain nopeampaan sprinttaamiseen on, kuinkas muutenkaan, harjoittelussa, jossa kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin asioihin.

Lämmittele

Mitä kovempaa juoksee, sitä tärkeämpää lihasten lämmittäminen ennen suoritusta on. Kävele ja hölkkää 5-10 minuuttia. Sisällytä lämmittelyyn myös dynaamisia harjoitteita, jotta jalat ovat valmiit vauhtiin.

Keskity asentoon ja tiukkaan keskivartaloon

Suorista ylävartalo, rentouta hartiat ja pidä ryhti keskivartalolla.

Juokse ympyränmuotoisella liikkeellä

Kuvittele pyöräilyä: jalat liikkuvat ympyrää, reidet nousevat vaakasuoriksi ja polvet liikkuvat ylös ja alas. Liike on siis sulava, ei harppova.

juokse-ympyranmuotoisella-liikkeella

Astu oikein

Astu askel päkiälle ja keskity ponnistamaan eteenpäin varpailla. Pidä nilkka koukistuneena ylöspäin sääriä kohti.

Työnnä käsillä

Pidä käsivarret suorassa kulmassa taivutettuina ja paina kyynärpäillä taaksepäin saadaksesi voimaa juoksuun. Käsien heilautusiike on korostetumpi kuin hölkätessä, jolloin käsivarsien liikerata on laajempi.

Lyhennä askelta

Pitkä askel on sprinttijuoksussa energian hukkaamista. Keskity ennemmin askelnopeuteen. Juoksu on nopeampaa ja tehokkaampaa, kun askeleet ovat lyhyitä ja vikkeliä.

Potki itseäsi persuksille

Kun ponnistat eteenpäin päkiöillä ja varpailla, tuo kantapäät ylös kohti takapuolta.

Hengitä

Rentoudu ja synkkaa hengitys jalkojen rytmiin. Oikein hengittäminen vähentää lihasten kireyttä.

Aloita rullaten

Tämä harjoite auttaa tunnistamaan nopeasti liikkumisen ominaisuudet. Aloita kävelemällä ja lisää vauhtia kymmenen sekunnin välein aina sprinttivauhtiin asti.

Lähde: runnersworld.com

Katso myös

Lisää kommentti