Älä anna närästyksen pilata juoksulenkkiä

Pitkien matkojen juokseminen voi olla hyvin piinaavaa, jos kärsii närästyksestä, sillä suorituksen aikana pitää syödä ja juoda jotain.

Närästys johtuu tavallisesti siitä, että ruokatorven alempi sulkijalihas avautuu omia aikojaan, jolloin vatsalaukun sisältöä virtaa takaisin päin ruokatorveen. Hapan mahansisältö aiheuttaa ärsytystä ruokatorven limakalvoilla.

Kun mahansisällön pH-arvo on noin kolme, ruokatorvessa tuntuu polttava tunne. Jos sisältö on vähemmän happamaa (pH-arvo noin viisi), kipua ei välttämättä tunnu, mutta vatsaneste voi nousta ylöspäin hengitysteissä aiheuttaen yskää tai karheutta kurkussa.

Tyhjällä vatsalla juokseminen ja närästys?

Tutkimusten mukaan närästystä voi ilmetä erityisesti kun liikuntasuoritus tehdään tyhjällä vatsalla. On siis tärkeää nauttia jonkinlaista ravintoa ennen juoksua. Moni toki toimii näin jo valmiiksi – kannattaa siis kiinnittää huomiota ajoitukseen. Tutkimus osoittaa, että liikunnan aiheuttama närästys on pahimmillaan heti syömisen jälkeen.

Erilaisia tuotteita kannattaa testata, jotta selviäisi, mikä sopii itselle parhaiten. Markkinoilla on paljon erilaisia tuotteita, jotka on tarkoitettu nautittaviksi suorituksen aikana. Jopa vaihtaminen toiseen merkkiin voi auttaa, mutta sopivan löytyminen tapahtuu yleensä yrityksen ja erehdyksen kautta. Usein ravinnon nauttiminen pieninä annoksina lyhyin väliajoin ja nesteen muodossa voi olla paras vaihtoehto.

Lääkehoitona lieviin oireisiin voi käyttää antasideja, H2-salpaajia ja happopumpunsalpaajia, jotka kaikki ovat saatavilla ilman reseptiä (tosin happosalpaajista vain pantopratsoli 20 mg). Ennaltaehkäisevänä hoitona närästyslääkkeitä voi ottaa jo paria päivää ennen itse suoritusta. On kuitenkin hyvä muistaa, että pitkäkestoinen ja toistuva närästys vaatii lääkärin konsultointia.

 

Lähde: runnersworld.com

Katso myös

Lisää kommentti