Hermotutkijoiden selitys miksi juokseminen kirkastaa ajatukset

Juoksijoiden keskuudessa on jopa jo jonkinlainen klisee, kuinka juokseminen tyhjentää pään aina yhtä tehokkaasti. Hyvä lenkin ansiosta voi toisinaan tuntea itsensä aivan kuin uudeksi ihmiseksi. Tunne saattaa itse asiassa olla totta myös kirjaimellisesti. Kolmen vuosikymmenen ahkera hermotutkimus on tunnistanut vakaan yhteyden aerobisen liikunnan ja sitä seuraavan mielen kirkkauden välillä.

Ankara aerobinen harjoittelu kasvataa hermosoluja

Mielenkiintoisimmat viimeaikaiset löydökset liittyvät hermojen kasvuun eli neurogeneesiin.. Aikaisemman käsityksen mukaan ihmisen kaikki hermosolut eli neuronit syntyvät lapsuudessa. Viime vuosina on selvinnyt, että neuroneja itse asiassa syntyykin koko eliniän ajan. Lisäksi toistaiseksi on löytynyt vain yksi toiminta, jonka seurauksena hermosolut kasvavat: ankara aerobinen liikuntaharjoittelu.

Toinen kiehtova piirre tässä löydössä on se, että uudet hermosolut syntyvät himppokampuksessa eli aivojen osassa, joka on kytköksissä oppimiseen ja muistiin. Tämä voisi osittain selittää, miksi tutkimuksissa on löytynyt yhteyksiä parantuneen muistin ja aerobisen liikunnan välillä.

Pitkäaikainen liikunta auttaa aivoja

Lisäksi erityisesti pitkäaikaisen liikunnan harrastamisen on huomattu aktivoivan aivojen etulohkoa. Tutkimuksissa on raportoitu verenkierron lisääntymisestä aivojen etulohkossa, jonka kognitiivisten ominaisuuksien puolestaan on nähty viittaavan suunnitelmallisuuteen, keskittymiseen, tavoitteiden asettamiseen ja ajanhallintaan.

Aivojen etulohkolla on myös keskeinen tehtävä tunteiden säätelyssä. Eräässä tutkimuksessa koehenkilöille näytettiin surullinen elokuvan loppukohtaus. Ennen pätkän katsomista osa osallistujista juoksi puolen tunnin ajan. Tunnereaktiot kartoitettiin heti katsomisen jälkeen ja uudestaan 15 minuutin kuluttua. Tutkimustuloksista selviää, että juosseet henkilöt olivat päässeet paremmin yli surullisesta tunnereaktiosta kuin ne, jotka eivät olleet juosseet. Lisäksi ne henkilöt, joilla oli ollut hyvin paha mieli kohtauksen katsomisen jälkeen näyttäisivät erityisesti hyötyneen juoksemisesta.

Lähde: nymag.com

Katso myös

Lisää kommentti