Hitaasti juoksemisen hyödyt

Aktiivinen palautuminen

Nopeavauhtinen juokseminen on keholle stressaavaa. Tämä on toki se piirre, joka vahvistaa kehoa, mutta rasittavien treenien välillä on oltava lepojaksoja. Nopea juokseminen rasittaa niin niveliä ja nivelsiteitä kuin lihaksia ja luitakin. Rasitus saa lihaksissa aikaan mikrorepeämiä.

Pelkästään nopeasti juoksemista sisältävä harjoitusohjelma johtaa uupumukseen ja mitä todennäköisimmin myös loukkaantumiseen. Hidas juokseminen toimii aktiivisen palautumisen muotona. Kevyt rasitus ei verota kehoa niin ankarasti vaan edesauttaa palautumista pitäen samalla kuntotason yllä.

Miten hidas on hitaasti?

Kaikki on suhteellista: oma “hidas” tahti riippuu itsestä ja omasta normaalista juoksunopeudesta. Sykkeen tulisi olla noin 75 prosenttia maksimista (noin 110-140). Jos et käytä sykemittaria, ei hätää. Sen kun juokset kevyttä vauhtia, jolla pystyt vielä keskustelemaan normaalisti. Ponnistelun aste on noin 6 asteikolla 1-10. Kilpavauhtiin verrattuna “hidas” voisi olla 1-2 minuuttia hitaampia.

Mene hitaammin, tule vahvemmaksi

Hitaampi juokseminen mahdollistaa jalkojen, ylävartalon ja käsien lihasten vahvistamisen ilman liiallista rasitusta. Myös nivelet, luut ja jänteet vahvistuvat niiden sopeutuessa kevyeenkin rasitukseen.

Mikä tärkeintä, hidaskin juokseminen kehittää hengityselimistöä ja aerobista kuntoa. Elimistö pystyy tehokkaammin varastoimaan glykogeenia ja maksimoimaan hapen käytön.

Rasvanpoltto

Hitaampi juoksuvauhti tarkoittaa sitä, että keho käyttää energianlähteenä enemmän rasvavarantoja kuin glykogeeniksi varastoitunutta hiilihydraattia. Tämä on hyvä asia paitsi painonhallinnan kannalta, mutta se myös saa glykogeenivarastot kestämään pidempään, jolloin pelätty “seinä” ei tule vastaan niin nopeasti.

Peruskunnon rakentaminen

Monella juoksijalla on paha tapa juosta niin kovaa kuin mahdollista jokaisella lenkillä saadakseen kaiken irti treenaamisesta. Kuitenkin on tärkeää kasvattaa peruskuntoa hitailla lenkeillä. Tempo- ja intervallitreenit ovat tärkeitä, mutta niiden tulisi olla rakennuspalikoita, jotka seisovat pitkien ja hitaiden lenkkien luoman lujan perustuksen päällä.

Erityisesti aloittelijat tuppaavat yrittämään juosta liian kovaa. Mutta jotta voisi juosta nopeasti, pitää ensin opetella juoksemaan hitaasti. On ensisijaisen tärkeää oppia juoksemaan miellyttävällä tahdilla, jossa jalat liikkuvat toistensa eteen kuin itsestään.

Mielen harjoittaminen

Hidas vauhti on hyväksi henkiselle kantille. Vasta-alkajalle ajatus useiden tuntien ajan juoksemisesta kerralla maratonilla tai puolimaratonilla voi tuntua kauhistuttavalta. Itsensä opettaminen sietämään ja nauttimaan pitkistä lenkeistä harjoittaa myös mieltä voittamaan itsensä joka kerta kun epäilyksen ääni voimistuu pääkopassa.

Henkinen kestävyys on yksi tärkeimmistä osa-alueista kilpailemisessa millä tahansa matkalla. Pidemmät ja hitaammat lenkit ovat loistava mahdollisuus mielen vahvistamiseen ja negatiivisten ajatusten karkottamiseen.

Unohda vauhti ja vain nauti

On houkuttelevaa kiihdyttää vauhtia kevyillä lenkeillä. Jätä kello kotiin, suuntaa huomio ympäristöön ja muista oikeasti nauttia lenkistä. Juttele lenkkikaverin kanssa tai soita äidille – kevyen lenkin laatuajan voi käyttää monella eri tavalla.

Lähde: therunningbug.com

Katso myös

Lisää kommentti