Jaa nämä vinkit aloittelevalle juoksijalle

Juoksijoilta kysellään usein neuvoja juoksuharrastukseen aloitukseen. Miksi juokset ja miten aloittaa juoksu? Ensimmäinen kysymys on henkilökohtainen, mutta toiseen löytyy universaaleja vastauksia. Seuraavassa 8 vinkkiä juoksuharrastuksen aloittamiseen.

1. Sisällytä juoksu kävelylenkkeihin

Kävelystä juoksuun vaihtamisen ei tarvitse olla vaikeaa. Juoksu eroaa kävelystä siinä, että jalkojen täytyy nousta lentoon. Tämä on keholla stressaava muutos, joten se on tärkeä tehdä lyhyissä jaksoissa. Siksi juoksuharrastusta aloittelevan on hyvä sisällyttää juoksu kävelylenkin yhteyteen.

2. Oikeanlaiset kengät

Koska juoksussa jalat osuvat maahan suuremmalla voimalla kuin kävellessä, ovat oikeanlaiset kengät elintärkeät. Juoksukenkiä tarjoavat urheiluliikkeet osaavat neuvoa löytämään juuri oikeat kengät omien jalkojen tarpeisiin.

3. Mitä pukea päälle?

Juokseminen tapahtuu useimmissa tapauksissa ulkona ja juoksuharrastuksen aloitus osuu yleensä keväälle, kesälle tai syksylle. Juoksuun oikeanlaiset vaatteet löytyvät varmasti jokaisen vaatekaapin perukoilta. Paras valinta miellyttävään juoksuun on löysät, mutta mukavasti istuvat vaatteet, jotka antavat keholle mahdollisuuden hengittää.

Iholla vapaasti liikkuva ilma viilentää kehoa, jolloin olo juoksun aikana on miellyttävämpi. Monet meistä haluaisi peittää kädet ja jalat, mutta lyhytlahkeiset vaatteet ovat paras valinta lenkille.

4. Varaa kalenterista aika juoksulle

Juoksulenkit on helppo jättää välistä kiireeseen vedoten. Juoksuharrastukselle kannattaakin varata kalenterista aikaa etukäteen, jolloin niistä ei ole niin helppo livistää.

5. Kunnioita ympäristöä

Tämä vinkki tarkoittaa sitä, että juoksijan tulee tiedostaa, millaisessa maastossa ja säässä aikoo juosta. Jos kotikontujen maasto on hyvin mäkistä, voi aloittelijan olla hyvä hakeutua tasaisempaan maastoon.

Lämpötila on kuumimmillaan aamu kymmenestä iltapäivä kolmeen. Kylminä päivinä tämä on paras aika juosta, mutta kesähelteellä juoksulenkki kannattaa sijoittaa muuhun ajankohtaan. Aikainen aamu tai myöhäinen ilta voivat osoittautua parhaaksi ajaksi lenkille, sillä silloin muut elämän kiireet eivät ole esteenä.

6. Ravinto

Ravitsemuksesta huolehtiminen ennen ja jälkeen lenkin on tärkeää. Jos ruokaa on kuitenkin tapana syödä liikaa, voi juoksua ennen pyrkiä olla syömättä pari tuntia ja lenkin päätteeksi vesi riittää. Aamulla juostessa aamupalan voi jättää lenkin jälkeiseksi ruuaksi. Jos nälkä on kuitenkin äärimmäinen, voi ennen juoksua syödä banaanin tai leipäsiivun.

7. Juokse ja kävele hitaasti

Kuten ensimmäisessä kohdassa kerrottiin, tulee juoksu aloittaa kävelylenkkien yhteydessä. Tässä vaiheessa on tärkeä huomioida, että juoksuvauhdin tulee olla niin hidas, että:

  • Keskustelu onnistuu koko matkan ajan
  • Kävely olisi mahdollista samaan tahtiin

Jos nämä kaksi asiaa eivät toteudu, on vauhti liian nopea. Kävelyosuuksilla vauhdin tulee olla hidas, jotta keho ehtii palautua. Hidas kävely ja juoksu mahdollistavat juoksuharrastuksen aloittamisen ilman loukkaantumisia.

8. Älä unohda lepopäiviä

Loukkaantumisen ehkäisemiseksi on tärkeä pitää lepopäiviä. Juoksuharrastus on aluksi rankkaa jaloille, joten niiden täytyy antaa levätä. Mikäli juoksusta otettuina vapaapäivinä harrastaa muuta liikuntaa, se ei saisi rasittaa jalkoja.

Lähde: runnersworld.com

Katso myös

Lisää kommentti