Jalat väsyvät ennen hengästymistä?

Ovatko jalkasi hapoilla, mutta hengitys kulkee mainiosti? Jalat eivät jostain syystä pysy hengityselimistön vauhdissa. Mikä neuvoksi?

Juokse harvemmin mutta laadukkaammin

Tee monipuolisia harjoituksia ja vähennä treenikertoja viikossa. Nopeusharjoitus, kynnysjuoksu ja intervalliharjoitus ovat esimerkkejä harjoituksista, jotka korvaavat mainiosti pelkän juoksemisen peräkkäisinä päivinä. Etuna on nopeampi palautuminen ennen seuraavaa treeniä.

Treenaa kehon olotilan mukaan

Treenaa sen mukaan miltä keho tuntuu. Juoksutahdin orjallinen noudattaminen voi johtaa väsyneisiin jalkoihin – hengitys kulkee hyvin, mutta jalat eivät enää kestä nopeutta. Kuuntelemalla kehoasi juokset kevyet harjoitukset todellakin kevyesti, jotta vastaavasti voisit juosta kovat treenit kovaa. Kun vauhti on juoksemisen seuraus eikä syy, on mahdollisuus treenata kovempaa ja laadukkaammin ja palautumaan helpommin.

Sekoita ja vaihtele rasitusta

Vauhtia ei lopulta enää pysty lisäämään jos juoksee jatkuvasti vain yhdellä vaihteella. Vaihtele rasitusta helposta kohtalaiseen ja raskaaseen, jotta pääsisit vahvaan suoritukseen. Mitä kovempi rasitus, sitä lyhyempi harjoitus. Lyhyetkin matkaẗ nopeasti juostuina parantavat juoksuvauhtia ja kokonaissuoritusta. Ei ole niinkään kyse volyymista kuin laadusta.

Kilpaile, lepää ja syö oikein

Liian tiheät kilpaileminen ja riittämättömän lyhyet palautumisjaksot vaikuttavat kehoon haitallisesti. Palautumisjakso on oltava riittävän pitkä, muuten keho uupuu ja voi pahimmillaan palaa tyystin loppuun.
Myös sopimaton ravinto voi aiheuttaa tuhoja. Arvioi ruokavaliotasi: saatko tarpeeksi kaloreita ja sopivissa määrin. Ravinteiden vajaus voi sekin johtaa väsyneisiin jalkoihin.
Jos jalat ovat väsyneet mutta et hengästy, voi se olla osoitus epätasapainoisesta harjoitusohjelmasta. Katso kokonaiskuvaa, arvioi juoksemisen suhdetta muuhun elämään ja tee muutokset sen perusteella.

kanna-mua-en-jaksa

 

Lähde: runnersworld.com

Katso myös

Avainsanat,

Lisää kommentti