Juokse nopeammin oikeassa mielentilassa

Joukko tutkijoita tarkasteli juoksijoiden tunneälykkyyttä ja heidän kykyä havaita, hallita ja säädellä tunteita. Tutkimuksessa 237 puolimaratoniin ilmoittautunutta juoksijaa vastasi kyselyyn, jossa kysyttiin aiemmista juoksukokemuksista ja tulevan kisan tavoitteista.

Seuraavaksi juoksijat vastasivat 30 kysymykseen, jotka arvioivat heidän tunneälykkyyttään. Kysymykset olivat väittämiä, kuten “Koen olevani hyvin motivoitunut ihminen” tai “Minulla on usein vaikeuksia sovittaa elämäni sen hetkiseen tilanteeseen.”

Maratonin juoksun jälkeen tutkijat yhdistivät kysymysten vastaukset juoksuaikaan. Yllätyksekseen he saivat selville, että tunnekysymysten vastaukset ennustivat maratonin tuloksen paremmin kuin juoksun harjoitteluun liittyneet kysymykset. Juoksijat, jotka kyselyn mukaan hallitsivat tunne-elämänsä ja tunnetilansa paremmin, suoriutuvat kisasta paremmalla ajalla.

Tämän kerätyn datan perusteella tutkijat päättelivät, että paremmin tunteensa kontrolloivat urheilijat pärjäävät kisoissa paremmin, koska väsymyksen aiheuttamat negatiiviset tunteet eivät hetkauta heitä yhtä kovasti.

Juostavalla matkalla on merkitystä

Tämä ei tietenkään ole ainoa mahdollinen selitys. Tutkijat eivät kysyneet osallistujilta, kuinka kauan he olivat harrastaneet juoksua. On siis mahdollista, että korkean tunneälyn omaavat juoksijat ovat juosseet kauemmin. Näin ollen heillä on kertynyt enemmän kilometrejä ja kokemusta, mikä taas johtaa parempaan kisatulokseen. Toinen tutkimus on osoittanut, että ihmiset, joilla on korkeampi tunneäly, ovat myös sinnikkäämpiä. He jatkavat juoksua loukkaantumisten ja huonojen kisakokemusten jälkeenkin.

Tutkijat panivat merkille, että tutkimusten tuloksia ei välttämättä voida peilata muun pituisiin juoksumatkoihin. Maraton vaatii enemmän harjoittelua. Uudempi, vielä julkaisematon tutkimus on osoittanut, että juoksijoiden kisamenestykseen vaikuttavat niin tunneäly kuin harjoittelun määrä. Tässä kyseisessä tutkimuksessa todetaan, että maratonin juoksijoilla harjoittelulla on suurempi vaikutus tulokseen kuin puolimaratonin juoksijoilla.

Tutkimuksen rajoitteista huolimatta voidaan sanoa, että korkea tunneäly ja kyky hallita tunteita auttavat juoksijoita pääsemään yli kisaväsymyksen tuomista negatiivista tunteista.

Lähde: runnersworld.com

Katso myös

Lisää kommentti