Juoksemisen 5 tieteellistä terveysvaikutusta

Kevät saapuu kohisten ja auringon säteet alkavat pikkuhiljaa lämmittää. Mikä olisikaan aurinkoisena päivänä parempi idea kuin lähteä nauttimaan juoksulenkistä ja raikkaasta ulkoilmasta. Juoksemisella on lukuisia terveysvaikutuksia ja me listasimme tähän artikkeliin niistä viisi hyödyllisintä.

1. Juokseminen kehittää muistia

Aerobinen liikunta kasvattaa aivoissa sijaitsevan hippokampuksen kokoa. Hippokampus vaikuttaa ratkaisevasti muisti- ja oppimistoimintojen kehittymiseen. Kun hippokampuksen koko kasvaa, parantuvat niin lyhyen kuin pitkän aikavälin muistikyvyt. Hippokampus vaikuttaa myös keskeisessä roolissa Alzheimerin taudin syntyyn, sillä kyseisessä sairaudessa usein juuri hippokampus on vaurioitunut. Juoksemisen voidaan siis sanoa ehkäisevän myös Alzheimerin taudin syntymistä.

2. Juokseminen tekee hyvää sydämelle

Juokseminen edesauttaa tehokkaasti sydämen toimintaa ja vähentää sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. Pitkäkestoinen ja säännöllinen aerobinen liikunta kehittää sydämen kestävyyden lisäksi fyysistä jaksamista. Voisi sanoa, että juokseminen on sydämen paras kaveri.

3. Juokseminen parantaa mielialaa

Juokseminen on hyvälaatuinen huume, sillä se aiheuttaa aivoissa samanlaisia neurokemiallisia muutoksia aivoissa kuin riippuvuutta aiheuttavat päihteet. Jo 30 minuutin kevyt juoksulenkki parantaa mielialaa. Juokseminen auttaa myös masennuksen ehkäisemisessä.

4. Juokseminen pitää nuorena

Vanhenemista ei voi pysäyttää, mutta sen hidastamiseen on olemassa keinoja ja liikunta on yksi niistä. Useista tutkimuksista käy ilmi, että mitä vanhemmaksi ihminen jatkaa säännöllisen liikunnan harrastamista, sitä hitaammin hermostoon liittyvät kyvyt katoavat. Mitä paremmassa kunnossa hermosto ikääntyvällä ihmisellä on, sitä vähemmän hänellä ilmenee erilaisia neurologisia oireita.

5. Juokseminen pitää verenpaineen kurissa

Noin kaksi tuntia reipasta liikuntaa auttaa Sydänliiton mukaan pitämään verenpaineen terveyssuositusten rajoissa. Juoksijan ei siis tarvitse tavoitella maratonia, vaan vain oman terveyden edistäminen on mitä mainion tavoite.

Katso myös

Lisää kommentti