Juoksemisen kymmenen kultaista sääntöä

Nämä nyrkkisäännöt pätevät niin sunnuntailenkkeilijöihin kuin tosissaan treenaaviin.

1. Tervehdi toisia

Hyvällä tuulella juokseminen tekee siitä entistä nautinnollisempaa. Sitä paitsi tervehtiminenhän kuuluu muutenkin hyviin käytöstapoihin.

2. Pidä homma iloisena

Juokseminen on toki vakavaa puuhaa, mutta niin ultramaratoonarin kuin satunnaisen iltalenkkeilijänkin on hyvä pitää mielessä, että juokseminen on vain harrastus ja elämään kuuluu muutakin. Myös elämän muista osa-alueista on pystyttävä nauttimaan tasapainoisesti.

3. Juokse turvallisesti

Älä pidä kuulokkeita vilkkaassa liikenteessä, käytä heijastinta pimeällä, juokse tien vasenta reunaa ja kerro kavereille, minne olet menossa.

4. Älä lannistu

Jossain vaiheessa juoksemisessa omat rajat joutuvat koetukselle, mikä voi olla kivuliasta niin fyysisesti kuin henkisesti. Pure hammasta ja puske eteenpäin, mutta älä koskaan epäile henkistä kanttiasi.

5. Johdonmukainen harjoitussuunnitelma

Harjoitusohjelmaan on voitava sitoutua pitkäjänteisesti. Kehittyminen ja edistymisen seuraaminen on mahdollista vain kun harjoitukset toistuvat tasaisin väliajoin.

6. Lepo on otettava tosissaan

Raskasta treeniä seuraavana päivänä voi korkeintaan hölkätä tai pyöräillä kevyesti. Tiukan päivän jälkeen keho tarvitsee lepopäivän poikkeuksetta. Jatkuva rääkki ainoastaan vaarantaa terveyden.

7. Vahvista koko vartaloa

Hyvät juoksijat harjoittavat koko kehoaan. Tehokas juokseminen edellyttää kokonaisvaltaista kehonhuoltoa. Punnerrukset, leuanvedot sekä selkä- ja vatsalihasliikkeet pitävät ylä- ja keskivartalon kunnossa. Tukilihasten vahvistaminen pilateksen, seinäkiipeilyn, joogan ja dynaamisten venytysten avulla mahdollistaa tehokkaamman ja nopeamman juoksemisen.

8. Nuku enemmän

Juoksijat tarvitsevat enemmän unta kuin mattimeikäläiset. Kova treenaaminen vaatii lepoa niin lihaksille kuin aivoille, ja uni on aukottomasti paras keino tähän. Nukkuessa kehossa vapautuu kasvuhormoneja, joka edesauttaa lihasten ja luiden kasvua sekä rasvanpolttoa. Riittävä uni mahdollistaa taas seuraavankin päivän lenkin.

9. Ei syömistä kahteen tuntiin ennen lenkkiä

Kaksi tuntia on keskimääräinen aika, minkä elimistö tarvitsee sulattaakseen aterian. Jos lenkille kiirehtii ennen kuin vatsa on tyhjä, vatsakramppien, turvotuksen ja oksentamisen riski kasvaa. Lisäksi on hyvä pysyttäytyä tutuissa, omalle elimistölle sopivissa ruoka-aineissa ennen lenkkiä.

10. Käytä oikeanlaisia kenkiä

Toiseksi merkittävin vammojen syy liian kovalla alustalla juoksemisen jälkeen on pronaatio ja sopimattomat kengät. Valitse juoksemiseen kengät, jotka ovat kevyet mutta tukevat. Kengät on hyvä vaihtaa 800 kilometrin jälkeen.

Lähde: justrunlah.com

 

 

Katso myös

Lisää kommentti