Juoksijan 8 yleisintä virhettä

Uudet lenkkarit odottavat kaapissa ja soittolista on hiottu huippuunsa parhailla lenkkeilybiiseillä. Tarkista nämä kahdeksan sudenkuoppaa ennen kuin ryntäät matkaan. Oikeanlaisilla varusteilla ja hyvällä juoksutekniikalla juoksuinnostus pysyy pitkään yllä.

1. Vääränkokoiset jalkineet

Kipeytyvätkö jalkasi juostessa? Syy voi löytyä väärän kokoisista ja ominaisuuksiltaan vääränlaisista kengistä. Muista, että juoksukengän tulee olla hieman tavallista kenkää suurempi. Kysy rohkeasti neuvoa juoksukengän valinnassa.

2. Treenaat vain juoksua

Juoksu on hyvää treeniä, mutta juoksutreenit kaipaavat kaverikseen voimaharjoittelua. Pakaran ja lantionseudun lihasten vahvistaminen auttaa tehostamaan juoksua ja välttämään vammoja.

3. Liian iso tavoite

Jos et ole aiemmin harrastanut juoksemista, ei kannata heti ajatella juoksevansa monen kilometrin lenkkejä. Juoksuinnostus lopahtaa heti alkuunsa, jos lähdet haukkaamaan liian ison palan kakkua. Juokse esimerkiksi ensin kolme minuuttia ja kävele sitten toiset kolme minuuttia. Pienillä tavoitteilla saat aikaan enemmän onnistumisen kokemuksia ja juoksuinto pysyy yllä.

4. Polvet osuvat yhteen

Yleisesti pienikokoisten naisten ongelma. Askeltaessa polvet taipuvat sisään ja osuvat sitten yhteen. Ongelman ydin on huono pakaralihaksen tasapainotus. Kun pakaralihas ei toimi oikein, reisiluu kiertyy ja polvet luhistuvat.

5. Venyttelet väärin tai et venyttele ollenkaan

Ennen juoksulenkkiä kannattaa tehdä dynaamisia lämmittelyjä esimerkiksi askelkyykyin ja pienillä pompuilla. Staattiset venytykset tulee tehdä vasta lenkin jälkeen. Vaikka et jaksaisi tehdä lenkin jälkeen pitkää venytyssarjaa, ovat lyhyetkin venytykset parempi vaihtoehto kuin sohvalle rojahtaminen. Venyttelyllä pidät kehosi vetreänä ja vältät turhat jumit.

6. Pidät katseen alhaalla

Aloitteleva juoksija syyllistyy usein tähän virheeseen. Alussa juoksu voi tuntua haparoivalle ja siksi kiusaus tuijottaa omia jalkoja kasvaa. Katse kannattaa kuitenkin nostaa horisonttiin ja luottaa omaan koordinaatiokykyyn. Jatkuva jalkojen tuijottaminen rasittaa niskaa, ja niskan eteen taivuttaminen romahduttaa juoksuasennon.

7. Harppova juoksutyyli

Harppovasta juoksutyylistä puhutaan, kun jalka osuu maahan liian edessä lantioon nähden. Harppovalla askelluksella juoksuun ei tuoteta voimaa pakarasta ja lonkan ojentumisesta. Teknisesti oikeassa juoksutyylissä jalka osuu maahan lantion alla. Kannattaa siis ottaa lyhyempiä askelia.

8. Hengität väärin

Oikea hengitysrytmi auttaa juoksemaan paremmin ja jaksamaan pidemmälle. Hengitystä voi yrittää rytmittää tietoisesti. Kokeile esimerkiksi mallia kaksi askelta, sisäänhengitys, kaksi askelta, uloshengitys.

Katso myös

Lisää kommentti