Juoksijan ensiapu

Harjoittelu pysyy uomissaan eikä kehittymiselle ole esteitä, kun tietää miten ehkäistä ja hoitaa tavallisimmat juoksuvammat.

Venähdykset ja nyrjähdykset

Epätasaisella alustalla juokseminen voi altistaa nyrjähdyksille. Nyrjähdyksen oireita ovat kipu, turvotus ja mustelmat.

Nyrkkisääntö: Kylmää vahingoittuneelle alueelle

Miksi: Kylmä estää turvotusta, verenvuotoa sekä kudosnesteiden kertymistä pehmytkudosvammoissa vähentämällä verenkiertoa alueelle.

Mukaan: Uudelleenkäytettävä kylmäpakkaus.

Nestehukka

Lenkillä voi käydä niin, että ajantaju katoaa hetkeksi, minkä seurauksena säännöllinen juominen unohtuu. Päänsärky, huimaus ja krampit ovat nestehukan tunnusmerkkejä ja ne voivat ilmetä jo silloin kun nestettä ja suoloja on menetetty vain 1 % kehon painosta.

Nyrkkisääntö: Juo nestettä.

Miksi: Veden juominen korvaa menetetyn nesteen, isotoniset urheilujuomat ovat paras vaihtoehto menetettyjen suolojen korvaamiseen.

Mukaan: Vedenjuojien kannattaa pitää mukana pari urheilujuomatablettia, jotta tarpeen vaatiessa saisi myös suoloja.

Kramppi

Äkillinen, kipeä kramppi on tuttu tunne useimmille juoksijoille. Kramppi tulee usein jalkojen isoihin lihaksiin kuten pohkeeseen.

Nyrkkisääntö: Venytä lihasta.

Miksi: Kramppi voi tulla erityisen raskaan lenkin aikana kemiallisten kuona-aineiden kertyessä lihaksiin neste- ja suolahukan vuoksi. Venyttely auttaa rentouttamaan lihaksen ja kiihdyttää kuona-aineiden poistumista.

Mukaan: Kramppeja vastaan ei oikein voi taistella millään välineillä, mutta lenkkikaverista voi olla apua venyttämisessä.

Diabeettinen hätä

Hypoglykemia eli alhainen verensokeri voi ilmetä liikunnan yhteydessä, kun diabetesta sairastavan henkilön elimistössä on liikaa pistettyä insuliinia tilanteeseen nähden tai jos hän ei ole syönyt tarpeeksi. Hypoglykemian oireiden tunnistaminen on elintärkeää erityisesti jos lenkkikaverilla on diabetes. Oireita ovat kova hikoilu, voimattomuus, sekavuus sekä uneliaisuus.

Nyrkkisääntö: Alhaisen verensokerin nostamiseksi on syötävä tai juotava jotain sokerista.

Miksi: Paljon sokeria sisältävät tuotteet nostavat verensokerin nopeasti.

Mukaan: Nallekarkit vievät vähän tilaa ja sopivat hyvin verensokeritason tasapainottamiseen. Karkista saa myös lisäenergiapaukun pitkillä lenkeillä.

Rakot

Rakko syntyy, kun iho hankaa toistuvasti toista pintaa vasten. Rakot ovat yleisiä, mutta helposti vältettävissä ja hoidettavissa.

Nyrkkisääntö: Älä koskaan puhkaise rakkoa.

Miksi: Iho suojaa rakkoa tulehdukselta, mutta rakon puhkaiseminen rikkoo ihon jolloin se se tulehtuu helpommin.

Mukaan: Rakkolaastarit toimivat ikään kuin toisena ihona ja suojaavat ja pehmustavat rakkoa paremmin kuin tavalliset laastarit. Ne ovat pieniä, kevyitä ja helppoja kantaa mukana lenkeillä.

Verenvuoto

Kompastumiset ja kaatumiset ovat tavallisia, varsinkin kun kilometrejä on takana jo parikymmentä ja jalat ovat velliä. Erityisen paha kaatuminen voi aiheuttaa vakavankin verenvuodon.

Nyrkkisääntö: Paina vuotokohtaa.

Miksi: Haavan painaminen supistaa verisuonia manuaalisesti ja tyrehdyttää vuodon.

Mukaan: Haavataitokset ja ensisiteet eivät vie paljoa tilaa repussa. Hätätapauksessa verenvuodon tyrehdyttämiseen voi käyttää vaatteita.

Lähde: theguardian.com

Katso myös

Lisää kommentti