Juoksijan polvi – mistä se johtuu ja miten sitä voi hoitaa

Juoksijan polvi tunnetaan lääketieteellisessä terminologiassa tavallisesti patellofemoraalisena kipuoireyhtymänä. Kyseessä on yleinen rasitusvamma, joka kuitenkin hoituu hyvin fysioterapialla.

Mistä on kyse?

Juoksijan polveksi kutsutaan kipua, joka ilmenee polvilumpion (patella) ympärillä tai alapuolella ja on tavallisesti seurausta lumpion väärästä liikeradasta. On olemassa joitakin yleisiä riskitekijöitä, jotka voivat vaikuttaa liikerataan.
Polvilumpion asento: polvilumpion väärä asento voi altistaa ongelmille. Lumpio voi sijaita liian sivussa liikerataan nähden tai olla muuten vinossa. Fysioterapialla voidaan hoitaa polvea ympäröiviä lihaksia liikeradan korjaamiseksi lumpion virheasennosta huolimatta.
Polvea ympäröivät lihakset: lähinnä nelipäinen reisilihas ja etureidet. Jos lihakset eivät aktivoidu kunnolla, voi lumpion liikerata kärsiä. Lisäksi polvikivuista kärsivien reisilihaksilla on taipumus olla heikot. Iliotibiaalisen jännekalvon kireys voi vetää polvilumpiota kohti polven ulkosyrjää.
Lonkan ja lantion hallinta: jos lantio putoaa vastakkaiselle puolelle polvea taivutettaessa, voi polvi rasittua lihasten väärän vetokulman vaikuttaessa lumpion liikerataan. Yksinkertainen keino tämän testaamiseen on tehdä yhden jalan kyykky peilin edessä – jos vyötärölinja putoaa alas ja jos polvi ei liiku jalkaterän päälle, mekaniikka ei ole optimaalinen. Vika on kuitenkin helposti korjattavissa.
Jalkaterän asento: jos jalkaterä kääntyy reilusti sisäänpäin, myös polvella on tällöin taipumus kiertyä, mikä aiheuttaa ongelmia liikeradassa.

Mistä se johtuu?

Kuten useimmat juoksuvammat, myös juoksijan polvi on rasitusvamma eikä seurausta traumasta.
Yksi isoimmista tekijöistä on muutos harjoittelun rasittavuudessa, määrässä tai intensiteetissä. Riittämätön palautuminen voi myös olla osasyy. On tärkeä pitää kirjaa harjoittelustaan ja tehdä muutokset asteittain. Lisäksi on viisasta olla lisäämättä sekä vauhtia että kestoa samassa harjoituksessa. Harjoitusohjelmassa tulisi myös olla aika ajoin kevyempiä viikkoja, esimerkiksi neljän viikon välein.
Jalkineet voivat myös olla riskitekijä. Jotkut tarvitsevat tukevammat, toiset pehmustetummat kengät. Helpoin tapa löytää oikeat kengät on arvioituttaa jalkansa erikoisliikkeessä. Kenkiä on myös vaihdettava säännöllisesti. Tarkkaa kilometrimäärää tai aikaa on hankala määritellä, sillä ne riippuvat monista tekijöistä kuten painosta, juoksutyylistä sekä kengän mallista. Yleensä puhutaan 500-800 kilometristä. Ohuemmat kengät kuluvat loppuun nopeammin. Liian kuluneet kengät ovat helposti tunnistettavissa – ne ovat kuin linttaan astutut ja kimmoisuus on hävinnyt.
Harjoitusympäristön vaihdos voi toisinaan lisätä polvivaivojen riskiä. Jos esimerkiksi tavallisesti juoksee luonnonalustoilla, vaihtaminen asfalttiin vaatii yhtäkkiä huomattavasti enemmän jaloilta. Keho tarvitsee aikaa sopeutuakseen alustaan.

Miten sitä hoidetaan?

Juoksijan polveen on olemassa paljon eri hoitovaihtoehtoja. Fysioterapialla saavutetaan tavallisesti hyviä tuloksia. Mitään patenttiratkaisua ei kuitenkaan ole olemassa, vaan hoito perustuu kuntotasoon sekä kivun syihin.
Tietous: ymmärrys siitä, mistä vaiva johtuu auttaa välttämään sen uusiutumista. Tässä on onnistuneen hoidon avain. On katsottava menneeseen ja arvioitava virheet, jotka harjoittelussa on mahdollisesti tehty.
Lepo tai harjoittelun vähentäminen: yleensä juoksemiseen on tehtävä joitakin muutoksia. Jos onni on myötä, harjoittelua ei tarvitse vähentää kuin pikkuisen, mutta jos kipu on erityisen kova, täydellinen lepo on tarpeen ärtyneen polven rauhoittamiseksi. Tauon aikana on kuitenkin tärkeä pitää kuntoa yllä polvea rasittamatta.
Teippaaminen: on viitteitä siitä, että polven teippaaminen voi lievittää polvikipua lyhyellä aikavälillä ja siksi mahdollistaa juoksemisen jatkamisen ja reisilihasten harjoittamisen aikaisemmin. Jotkut pitävät myös polvitukea hyvänä apuvälineenä.
Biomekaanisten ongelmien korjaaminen: tässä on kyse oman liikkumisen arvioinnista sekä erilaisten apuvälineiden käyttämisestä uusien liikeratojen opetteluun. Juoksijan polven hoitaminen tarkoittaa tyypillisesti reisilihasten voimistamista ja aktivointia. Näihin lihaksiin kohdistuvia liikkeitä on paljon, tavallisimmat ovat kyykky, yhden jalan kyykky sekä askelkyykky. On kuitenkin muistettava, että kipu estää lihaksia toimimasta oikein, joten on tärkeää että liikkeet tuntuvat mukavilta. Lisäksi näiden harjoitteiden tekeminen ilman kunnollista ohjausta ja valvontaa voi pahentaa vammaa.
Pehmytkudosten hoitaminen: pohkeet, takareidet ja etureidet voivat olla tiukat, jolloin niitä on venyteltävä ja hierottava. Nilkan ja polvilumpion alueen liikkuvusharjoitteet ovat myös hyödyllisiä. Toisaalta on muistettava, että heikko liikkuvuus ja notkeus eivät tavallisesti ole ainoa syy polvikipuun. Siksi venyttely tai putkirullailu eivät todennäköisesti yksin riitä oireiden lievittämiseen.
Ortoosi: jos jalkaterät kiertyvät voimakkaasti sisäänpäin, tukipohjallisen hankkiminen jalkaholvin tukemiseksi voi olla tarpeen. Tukipohjallisia saa apteekista tai sellaisen voi teettää. Jos kiertyminen on vähäistä, pelkkä kenkien vaihtaminen voi joskus olla tarpeeksi asennon korjaamiseen.
Tulehduskipulääkkeet: lääkitys on paikallaan, jos kipu haittaa tavallista liikkumista. Henkilöt, jotka harjoittelevat kovaa esimerkiksi kilpailua varten, voivat jatkaa juoksemista kivun kanssa ja käyttää tulehduskipulääkkeitä kivunlievitykseen. Tällaisessa toimintatavassa on toki se riski, että kivun varsinainen syy jää tutkimatta – siksi on tarpeen konsultoida lääkäriä tai fysioterapeuttia. Kilpailun tai vastaavan suorituksen jälkeen polvikivun syyt on viimeistään selvitettävä tarkoin.

 

 Lähde: theguardian.com

Katso myös

Avainsanat,

Lisää kommentti