Juoksukenkien pesemisen alkeet

Yhdet vannovat konepesun nimeen, toiset saavat kuvotuskohtauksen pelkästään sen mainitsemisesta. Olipa oma suhtautumisesi mikä tahansa, pitää kengistä joka tapauksessa pitää parasta mahdollista huolta.

Pese irralliset osat erikseet

Irrota nauhat ja pohjalliset ja pese ne pesukoneessa 30 asteessa. Nauhat kannattaa laittaa pussiin (esimerkiksi tyynyliinan sisälle), jotteivät ne sotkeutuisi tai katoaisi pesukoneen uumeniin.

Harjaa

Jos lenkkarit ovat hyvin mutaiset tai kuraiset, anna saastan kuivua ennen puhdistamista. Paukuta paksummat kuorrutteet irti ja viimeistele vanhalla hammasharjalla.

Vaahdota

Laske pesuvatiin kädenlämpöistä vettä. Kastele lenkkarit. Levitä kostealle kynsiharjalle tai pesulapulle tavallista pyykinpesuainetta. Vaahdota pesuaine ja pyyhi lenkkarit pyörivin liikkein puhtaiksi.

Käytä sanomalehteä

Paperinkeräysastiassa odottava ilmaisjakelulehti sopii loistavasti lenkkareiden kuivaamiseen. Pyörittele sivusta parista pieniä palloja ja tunge ne lenkkareiden sisälle. Paperi imee kosteutta ja kengät kuivuvat nopeasti. Vaihda paperit parin tunnin kuluttua.

Varo kuumaa

Lenkkareiden kuivaaminen kuivausrummussa voi kyllä säästää aikaa mutta kengät voivat tulla sieltä ulos sulaneina ja muotonsa menettäneinä. Sama seuraus voi olla kenkien kuivaamisella kuuman patterin päällä. Lenkkareiden antaminen kuivua itsestään vie vähän pidemmän ajan, mutta ainakin liimauksen säilyvät ehjinä.

Hoida hajut

Löyhkäävätkö lenkkarisi kuin kuoleman kita? Hajunsyöjäspray tekee ihmeitä, samoin kuin raikastimien jättäminen kenkiin yöksi.

Vaihtele jalkineita

Jos olet niin onnellisessa asemassa että omistat useamman parin juoksukenkiä, vaihtele niitä. Erityisesti kosteimpina kuukausina kannattaa juosta kahdella kenkäparilla, jolloin toiset ovat aina kuivina.

Voiko lenkkarit laittaa pesukoneeseen?

Pesukoneessa lenkkareiden peseminen on helppoa ja nopeaa, mutta ei silti kovin suositeltavaa. Lenkkarit saattavat selvitä vaurioitumatta, mutta usein tuloksena on muotonsa ja pehmusteensa menettäneet jalkineet.

Moni kuitenkin ottaa riskin ja heittää lenkkarit koneeseen varoituksista huolimatta. Tässä tapauksessa täytyy homma hoitaa oikein. Laita lenkkarit pesupussiin ja pese ne lyhyellä ohjelmalla 30 asteessa. Käytä vain vähän pesuainetta. Jätä linkous pois ja anna kenkien kuivua itsestään.

Lähde: therunningbug.com

Katso myös

Lisää kommentti