Miten saat juoksulenkistä enemmän irti?

Tavoitteista riippumatta jokainen meistä saa iloa kehittymisestä, olivatpa kehitysaskeleet sitten pieniä tai suuria. Juoksija huomaa omat kehitysaskeleensa selvästi, mikä kannustaa aktiivisesti kohti parempia suorituksia. Listasimme neljä vinkkiä, miten saat juoksulenkistä enemmän irti ja kehität itseäsi juoksijana.

1. Laadi juoksutreeneistä haasteellisempia

Mieti, mikä on tavoitteesi ja laadi juoksusuunnitelma sen pohjalta. Jos tavoitteesi on esimerkiksi kehittää kestävyyttä, suunnittele osa juoksulenkeistä haastaviksi ja suorituskykyä koetteleviksi. Haasta itseäsi pidemmillä juoksulenkeillä vaihtelevassa maastossa. Kokeile myös intervallitreenejä, joilla saat peruslenkkiin verrattuna enemmän tehoja irti

2. Pidä kokonaiskuva mielessä

Juoksukunto kehittyy vain juoksemalla, mutta juoksun kehittymistä voi edistää muillakin tavoilla. Moni paahtaa hiki hatussa lenkkipolulla, mutta unohtaa levon, lihashuollon ja lihaskuntoharjoitteiden merkityksen. Juoksijan todelliset kehitysaskeleet tapahtuvat vain kun keho saa palautua.

3. Ole johdonmukainen

Juoksijana kehittyminen vaatii pitkäjänteisyyttä ja säännönmukaisuutta. Epäsäännöllisyys ja esimerkiksi liian pitkät tauot tekevät hallaa juoksukunnolle ja sen rakentamiselle. Juoksusuunnitelman laatiminen voi auttaa säilyttämään motivaatiota yllä. Lisää boostia harjoitteluun saa asettamalla itselleen esimerkiksi kilpailutavoitteen. Suomen kesä on täynnä erilaisia juoksutapahtumia, joista voi valita mieleisensä.

4. Panosta oikeisiin varusteisiin

Urheiluliikkeet ovat pullollaan jos jonkinmoista juoksuvarustetta. Kunnolliset juoksukengät ovat kuitenkin juoksuharrastuksen ydin. Panosta kenkiin ja unohda rönsyily erilaisten juoksemiseen liittyvien tilpehöörien kanssa. Hyvät juoksukengät tukevat ja korjaavat askellusta, ehkäisevät vammojen syntymistä ja tekevät juoksemisesta entistä mukavampaa.

Katso myös

Lisää kommentti