Juoksumatto versus ulkona juokseminen

Juoksumatolla juokseminen tuntuu fyysisesti jonkin verran helpommalta, koska alusta liikkuu itsestään, eikä tuulen tuomaa vastusta ole. Jalkojen pienet tasapainolihakset pääsevät helpommalla juoksumatolla. Ulkona juokseminen puolestaan vaatii keholta enemmän työntövoiman ylläpitämiseksi askel askeleelta.

Pohjelihakset joutuvat työskentelemään kovempaa juoksumatolla. Monet juoksijat joutuvat kokemaan pohjekipuja, penikkataudin, akillesjänteen tulehduksen tai muita vaivoja siirtyessään ulos juostuaan ensin pitkään pelkästään juoksumatolla.

Jos juoksumatosta on tullut pinttynyt tapa, kannattaa ulkona juoksemiseen siirtyä vähitellen loukkaantumisten välttämiseksi. Aluksi on viisasta juosta lyhyitä lenkkejä pari kertaa viikossa muutaman viikon ajan ennen kokonaan ulkotiloihin vaihtamista. Venyttely, erityisesti pohkeiden on äärimmäisen tärkeää.

Juoksumatto kasvattaa henkistä kanttia

Vaikka ulkona juokseminen saattaakin olla fyysisesti rasittavampaa, on juoksumaton paukuttamisessa omat henkiset haasteensa. Monotonisuuden sietäminen saattaa olla vaikea pala nieltäväksi. Ulkona huomion voi kiinnittää ympäristöön, mikä saattaa jopa parantaa suorituskykyä. Toisaalta kisaolosuhteissa henkisestä kantista on vieläkin enemmän hyötyä.

Onpa juoksumatossa muitakin hyötyjä. Se on paras vaihtoehto silloin kun ulko-olosuhteet ovat hankalat tai jopa vaaralliset (myrsky, pimeys jne). Juoksumatot ovat yleensä topattuja, mikä sopii polviongelmista kärsiville ja törmäysvoimia kaihtaville juoksijoille. Matkan ja tahdin seuraaminen on helppoa, samoin kuin vastuksen säätäminen omiin tarpeisiin. Siksipä juoksumatolla juoksemista ei pitäisi ajatella “huijaamisena” verrattuna ulkona juoksemiseen, sillä sillä on kiistattomia etuja.

Lopuksi

Jos harjoittelet tiettyä juoksukilpailua varten, yritä treenata ulkona niin paljon kuin mahdollista valmistautuaksesi kilpailuolosuhteisiin niin fyysisesti kuin henkisesti. Keho tarvitsee aikaa sopeutuakseen päällystetyn alustan mukanaan tuomiin rasituksiin. Juoksumatto on toki oiva oheisharjoitteluväline, mutta ulkona juoksemista voi treenata oikeastaan ainoastaan juoksemalla ulkona.

Lähde: verywell.com

Katso myös

Lisää kommentti