Juoksutekniikka kuntoon loikilla ja hyppelyillä

Loikka- ja hyppyharjoitukset ovat erinomaisia keinoja juoksutekniikan kehittämiseen. Loikkiminen ja hyppely kehittävät kehon iskunkestävyyttä ja keskivartalon hallintaa. Lisäksi jalat saavat hyvää voimaharjoitusta.

Erilaisia perusloikkia

1. Vuoroloikka

- Ilmoitus, artikkeli jatkuu alapuolella -

Vuoroloikassa ponnistetaan vuorotellen vasemmalla ja oikealla jalalla. Jalan tulee osua alustaan suoraan vartalon alla, eli ponnistus tapahtuu koko jalkapohjalla. Vuoroloikassa kannattaa muistaa pitää teho riittävän kevyenä. Mikäli haluat loikata pitkälle, ponnista tehokkaammin, älä hae pituutta kurottamalla jalkaa eteen.

2. Kinkkaloikka

Kinkassa loikataan samalla jalalla useampi loikka peräkkäin. Muuten tekniikka on samanlainen kuin vuoroloikassa. Polvia kannattaa koukistaa hieman enemmän kuin vuoroloikassa. Näin saat kontaktin koko jalkapohjalle ja enemmän tehoa loikkaan.

3. Vaihtoloikka

Vaihtoloikka on vuoroloikan ja kinkan yhdistelmä. Voit varioida oman rytmisi, mutta hyvä perusrytmi on esimerkiksi kikkka-kinkka-vuoro-vuoro. Muista kuormittaa vaihtoloikassa molempia jalkoja yhtä paljon.

Loikkaharjoittelu

Säännöllisen loikkaharjoittelu kehittää juoksutekniikkaa, ja tulokset ovat nähtävissä nopeastikin. Loikkaharjoituksia kannattaa tehdä ennemmin matalalla teholla pidempiä sarjoja kuin pitkiä loikkia lyhyissä sarjoissa. Muista vaihdella eri loikkarytmejä ja tekniikoita. Tekniikan vaihtelut kehittävät tasapainoa, liikehallintaa ja keskittymiskykyä.

Lisää vaihtelua loikkaharjoitteluun saat loikkimalla ylämäkeen, rappusia tai erilaisia alustoja hyödyntäen. Alustan vaihtelu kehittää erinomaisesti tasapainon hallintaa. Ylämäkeen loikkiminen vaatii puolestaan jaloilta enemmän ponnistusvoimaa.

Nyrkkisäännöt:

  • Tavoitteena on saada useita kevyitä kontakteja alustaan.
  • Muista kevyt teho ja lantion lihasten aktivointi.
  • Keskity ponnistamaan eteenpäin, älä kurota jalkaa.
  • Tee loikkia juoksulenkin lomassa.

Katso myös

Lisää kommentti