Kävelijästä juoksijaksi

Juoksu sopii jokaiselle, joka haluaa nostaa yleiskuntoaan ja vahvistaa hengityselimistöään. Juokseminen vahvistaa lihaksia ja luita ja parantaa peruskestävyyttä. Kävelijän kannattaa aina aloittaa juoksuharrastus varovasti kehoaan kuullostellen. Liian raju aloitus johtaa rasitusvammoihin ja voi pahimmassa tapauksessa sammuttaa juoksuinnostuksen kokonaan. Aloittelijan tavallisin virhe on juosta liian kovalla vauhdilla, liian monta kertaa viikossa ja liian pitkiä matkoja.

1. Kehitä ensin kävelykuntoa

Kävele aluksi vauhdikkaita lenkkejä siten, että syke on yli 100 lyöntiä minuutissa. Vauhdikasta kävelyä on hyvä harrastaa useampi viikko. Sinun tulisi jaksaa kävellä kovaa puoli tuntia ennen kuin lähdet ensimmäiselle hölkkälenkille.

2. Aloita juoksu asteittain

Tee reippaan kävelyn lomaan noin 10 minuutin juoksupyrähdyksiä. Aloittelijalle riittää pari tällaista puolen tunnin vauhtileikittelylenkkiä viikossa

3. Lisää vauhtia vähitellen

Lisää juoksuvauhtia ja pidennä lenkkejä. Kävele ja hölkkää ensin esimerkiksi 40 minuuttia. Seuraavalla viikolla voit tehdä jo viisi tai kymmenen minuuttia pidemmän lenkin.

4. Kohti pelkkää juoksemista

Kun et halua enää kävellä ollenkaan, juokse aluksi rauhallisesti lähes kävelyvauhtia. Kevyt hölkkä totuttaa luita, jänteitä ja lihaksia uuteen liikkeeseen.

5. Älä ahnehdi

Lisää juoksuvauhtia vasta kun nautit siitä. Muista kuunnella kehoasi. Vaihtele vauhdikkaita ja rauhallisia lenkkejä. Aina ei tarvitse mennä täysillä, vaikka olisitkin kovassa kunnossa.

Enemmän kuin kuntoilua

Juoksu on paljon enemmän kuin kuntoilua. Juoksulenkki karistaa huolet ja lataa uutta elinvoimaa. Juostessa henkiset voimat kasvavat yhtä aikaa fyysisten kanssa. Juokseminen pienentää riskiä sydänsairauksiin, diabetekseen ja rintasyöpään. Se alentaa verenpainetta, lisää hyvän HDL-kolesterolin määrää veressä, parantaa veren rasva- ja sokeriaineenvaihduntaa ja alentaa lepopulssia.

Katso myös

Lisää kommentti