Kuuman kelin checklist

Kuukausien valitus kylmässä ja märässä juoksemisesta alkaa vaieta. Seuraavaksi on edessä tyytymättömyys hyvin kuumaan keliin.

Kuumalla juokseminen on keholle hyvin rasittavaa. Auringonpaisteessa elimistö joutuu kovalle koetukselle sen pyrkiessä säilyttämään lämpötasapainon. Lisäksi mitä korkeampi ilman suhteellinen kosteus on, sitä haitallisempaa kuuma ilma on. Vesi ja hiki eivät pääse silloin haihtumaan iholta kunnolla. Jo viiden asteen nousu lämpötilassa tekee liikuntasuorituksesta huomattavasti rasittavamman. Siksi hyvin kuumalla kelillä pitää lenkki ottaa kevyesti.

Jos koet huimausta tai olet huonovointinen, lopeta suoritus välittömästi, käy varjoon ja juo nestettä.

Ajoitus on kaikki kaikessa

Kun aurinko todella porottaa, kannattaa lenkki itse asiassa jättää kokonaan väliin. Haitat ovat silloin suuremmat kuin hyödyt. Lämpöaallon aikana juokseminen on viisasta ajoittaa päivän viileämpiin hetkiin, eli aamuun tai iltaan.

Aurinkorasva

Kesä on aikaa, jona oudon muotoisia auringonpolttamia läiskiä alkaa ilmestyä ihottuman lailla juoksijoiden selkiin ja käsivarsiin. Älä joudu tämän epidemian uhriksi: läiski korkean suojakertoimen aurinkorasvaa surutta iholle ennen lenkille lähtemistä.

Pukeudu lämpötilan mukaan

Löysät ja kirkkaanväriset juoksuvaatteet ovat paras vaihtoehto helteellä. Lisäksi on fiksua valita kosteutta poistava materiaali, jotta lämpö haihtuisitehokkaammin.

Pysyttele varjossa

On helppoa innostua liiaksi loisteliaasta auringonpaisteesta, mutta suunnittele reitti kuitenkin siten, että voit juosta varjossa. Puut ja korkeat rakennukset tarjoavat suojaa.

Nesteytä, nesteytä, nesteytä

Kaikista tärkeintä on muistaa nauttia nestettä säännöllisesti. Varaa riittävästi vettä mukaan reppuun tai hanki juomaliivi. Yksi vaihtoehto on suunnitella lenkin reitti vesipisteiden ympärille.

Pää kylmänä

Myös päähine on erittäin tärkeä. Lippalakin hyvä puoli on silmien suojaaminen auringolta. Kun on hyvin kuuma, kastele lippis ja laita se vähäksi aikaa pakastimeen ennen lenkkiä. Lenkin aikanakin hattua voi välillä kastella.

Lähde: therunningbug.com

Katso myös

Lisää kommentti