Miten kuunnella musiikkia treenatessa?

Maraton- tai triathlonharjoittelu tarkoittaa toistuvaa liikettä tunnista toiseen. Musiikista voi olla suunnaton apu yksitoikkoisessa harjoittelussa. Fiilistä nostattavista kappaleista voi olla harjoitusten ohella hyötyä myös kilpailussa. Musiikki auttaa löytämään oikean tahdin startissa, pitämään rytmin tasaisena keskivaiheilla ja puskemaan voimalla maalilinjan yli.

Mitä kuunnella?

Harjoittelu voi olla varsin yksitoikkoista varsinkin talvella ja sisätiloissa. Kuntopyörää saa polkea tuntikaupalla ja juoksumattoa paukuttaa aina tylsistymiseen asti. Mikään ei riko puuduttavaa puurtamista niin hyvin kuin musiikki. Valitse kappaleita, jotka motivoivat ja pitävät kiinni hetkessä sekä auttavat löytämään tasaisen rytmin.

Ideana on synkronoida jalkojen liike musiikin tahtiin. Esimerkiksi hitaahkoihin nousuihin sopii 60-80 iskua minuutissa. Tavalliseen tasaisen maaston taittamiseen puolestaan sopii noin 90 iskun tempo. Nopeisiin ja tehokkaisiin sarjoihin sopii 100-110 iskua minuutissa.

Musiikkia voi myös hyödyntää harjoittelun vaihtelussa. Kehitä oma lähestymistapa jokaiseen kappaleeseen. Esimerkiksi vaihda vaihdetta sävellajin vaihtuessa, höllennä vauhtia kertosäkeessä ja niin edespäin. Aika kuluu sitä nopeammin mitä luovemmin musiikkia käyttää. Spotifyn Running-ominaisuus on mielenkiintoinen lähestymistapa.

Juoksumatolla tai muuten virikkeettömissä olosuhteissa juostessa musiikin kuuntelu voi motivoida. Säästä kuulokkeet juoksuharjoituksen viimeiselle tunnille: tällöin on jotain odotettavaa väsyttävien kilometrien karttuessa.

Tahdin kontrolloimiseksi kokeile aluksi rauhallisempia kappaleita ja vaihda nopeampiin kun nostat tahtia intervalleissa ja kohti harjoituksen loppua.

Päässä soi

Kuunnellessasi musiikkia harjoitellessa etsi kappaleita, jotka auttavat kulloisessakin suorituksen vaiheessa. Tai opettele kokonainen kappale tai kertosäe laulaaksesi sitä mielessäsi kisan aikana.

Kisapäivänä kuulokkeet jäävät kotiin, mutta musiikki pysyy mukana mentaalisesti. Muista kappaleet, jotka auttoivat hyvissä suorituksissa.. Laula yhtä kappaletta niin pitkään, että olet valmis seuraavaan. Pidä mieli avoinna musiikillisille muistijäljille, anna tempon auttaa tahdin pitämisessä, inspiroidu sanoituksista.

Kilpailupäivä on kaiken yksinäisen työn ja uurastuksen jälkeen koittava juhlahetki. Kuuntele silloin mielessäsi uudelleen isoimmat hittisi harjoituskaudelta.

Lähde: wanderlust.com

Katso myös

Lisää kommentti