Maito – juoksijan palautusjuomien ykkönen

Hiilihydraattirikas ja täynnä proteiini: suomalaisten suosikkijuoma on loistovaihtoehto myös juoksijalle.

Proteiinipommi

Proteiinin nauttiminen pian treenin jälkeen on ensisijaisen tärkeää lihasten palautumiselle. Proteiinilla on myös keskeinen merkitys lihasmassan kasvattamisessa. Maito sisältää kahta erilaista korkealaatuista proteiinia, jotka hajoavat elimistössä eri tavoin: hera, joka imeytyy nopeasti sekä kaseiini, joka imeytyy hitaasti. Näitä kumpaakin on maidossa runsaasti, minkä vuoksi se on loistava valinta treenin jälkeiseksi juomaksi.

Vahvat luut

Kaikki tietävät, että kalsium auttaa pitämään luut vahvoina ja terveinä. Siksi maidon juomista suositellaankin vauvoista vaariin. Riittävä kalsiumin saanti on luiden terveyden kannalta tärkeää kaikenikäisille, mutta juoksijoille se on erityisen tärkeää.

Kalsiumia kerääntyy luustoon noin kolmikymppiseksi asti. Nuoruudessa kerääntynyt luumassa on tärkeä sen sisältämien mineraalien vuoksi vanhemmallakin iällä.

Maitotuotteiden sisältämä kalsium imeytyy elimistöön helpoksi. Siksi maito onkin itsestään selvä valinta kalsiumin lähteeksi.

Terveelliset hiilihydraatit

Hiilihydraattien nauttiminen juoksusuorituksen jälkeen on tärkeää sekä palautumisen että tulevien treenien kannalta. Liikkuessamme elimistömme käyttää hiilihdyraattia polttoaineena, joten glykogeenivarastojen täyttäminen on keskeistä suorituksen jälkeen.

Sisältäessään runsaasti hiilihydraatteja, proteiinia ja elektrolyyttejä maito on täydellinen palautusjuoma. Maidon hiilihydraatit ovat yksinkertaisia sokereita (monosakkarideja), jotka sulavat nopeasti ja siten nopeuttavat myös lihaksiston korjaantumisprosessia. Enemmän sokeria sisältävän kaakaon nauttiminen voi nopeuttaa prosessia entisestään.

Vaivattomuus

Juoksulenkin jälkeisessä pöpperössä ei ole aina helppo tehdä terveellisiä ruokavalintoja. Maito- tai kaakaolasillisen nauttiminen täyttää uudelleen hävinneet ravinnevarastot ja nesteyttää, jos kunnon ateriaa ei syystä tai toisesta voi valmistaa.

Maidon täydellinen hiilihydraatti-proteiinisuhde varmistaa livakan palautumisen puolen tunnin sisällä treenin jälkeen nautittuna. Maidotonta ruokavaliota noudattavat saavat tarvittavat ravinteet soija-, manteli- tai kauramaidosta, sillä niihinkin on lisättyä kalsiumia ja D-vitamiinia.

Lähde: therunningbug.com

Katso myös

Lisää kommentti