Mielen sulkeminen ei ole paras tapa selvitä vaikeasta juoksusta

Aivot käyttävät kahta erilaista toimintoa juoksussa. Toinen on tiedostomatonta, refleksien avulla toimivaa ajattelua ja toinen on tiedostettua. Jos juoksija juoksee mieli tyhjänä, refleksi ottaa vallan. Ponnistelusta, kuumuudesta ja liian nopeasta alusta syntyy stressiä, joka aiheuttaa äkillisen kortisolitason nousun. Kortisolin kasvu laskee motivaatiota jatkaa juoksua. Mitä korkeampi stressi, sitä huonompi olo.

Ajatuksena ei ole keskittyä juoksuun pakonomaisesti. Motivaatiolauseiden ja tarkan pelisuunnitelman kertaaminen herättää tiedostetun ajattelun. Näin kortisolin virta pysyy tasaisena. Motivaatio pysyy korkealla.

Juoksuharjoittelua varten voi valmiiksi miettiä itselleen sopivia kannustavia lausahduksia. Näitä voi sitten itselleen kerrata juoksun vaikeimmissa osioissa. Seuraavassa kannustusvinkkejä eri tilantesiin.

Jyrkässä ylämäessä

Sen sijaan, että keskittyy ajattelemaan kuinka jyrkkä mäki tuhoaa reisilihakset, kannattaa ajatella “Rakastan ylämäkiä!”. Näin herätellään tietoinen ajattelu ja mielenhallinta. Tämä lisää motivaatiota ja ylämäen ylitys taittuu hetkessä.

Alamäessä

Alamäkeen viilettäessä kannattaa keskittyä pysymään matalalla maaassa ja ajatella kevyttä askellusta. Näin alamäkeä ei tule taottua alas liian raskaasti ja taka- ja etureidet sekä sääret säästyvät liialta rasitukselta.

Vauhtia lisätessä

Ajattele “Olen nopeampi”, vaikkei tämä pitäisi paikkaansa. Juoksijan tulee psyykata itsensä vahvaksi.

Lähde: runnersworld.com

Katso myös

Lisää kommentti