Miten juosta koiran kanssa?

Koira voi olla loistava juoksukumppani. Jos koiran kouluttaa oikein, se juoksee iloisena vierellä kilometristä toiseen ja heiluttaa häntäänsä vielä lenkin lopussakin. Tiettyjä suuntaviivoja noudattamalla varmistat, että koirasi nauttii juoksemista yhtä paljon kuin omistajansakin.

Rodun soveltuvuus

Ensiksi on varmistettava, että koiran rotu mahdollistaa juoksemisen ihmisen kanssa. Joidenkin rotujen geneettiset ominaisuudet eivät yksinkertaisesti sovellu pitkin maita ja mantuja kirmaamiseen. Mäyräkoiran tai mopsin kanssa on parempi tehdä kevyitä kävelylenkkejä.

Useimmat keskikokoiset ja isot, roteva- tai kevytrakenteiset rodut juoksevat vierellä iloisesti omistajan määräämässä tahdissa. Dalmatialaiset, huskyt, noutajat ja seisojat, sekä jackrusselinterrierit ja muut isommat terrierit nauttivat yleensä kunnon juoksemisesta, vaikkakin luonteenpiirteiden välillä on eroja. Tylppäkuonoisilla ja litteänaamaisilla roduilla, kuten mopsi tai bulldog, voi olla vaikeuksia hengittää, eivätkä ne siksi oikein sovellu lenkkikavereiksi.

Kunto ja ikä

On tärkeää olla aloittamatta juoksulenkkeilyä liian nuorena. Alle vuoden ikäisillä (ja vanhemmillakin rodusta riippuen) kasvu on vielä kesken ja toistuva kovilla alustoilla juokseminen voi vahingoittaa niiden luita ja niveliä.

Samoin vanhemmat koirat, jotka eivät ole tottuneet juoksemiseen voivat kärsiä nivelkivuista juostessaan liian paljon.

Jos koira on huonokuntoinen tai ylipainoinen, pitää juokseminen aloittaa hyvin hitaasti. Lenkit on pidettävä lyhyinä ja välillä on pidettävä kävelytaukoja. Jos koira ei nauti juoksemisesta, ei lenkkeily ole kivaa kenellekään.

Käyttäytyminen

Koira tulee opettaa juoksemaan samassa tahdissa omistajansa kanssa. Sen pitää seurata laumanjohtajaa, ei vetää mukanaan tai madella perässä. Koira oppii nopeasti, että juoksulenkit ovat erilaisia kuin tavalliset kävelyt.

Hihnan pituus

Suosi lyhyttä hihnaa kelataluttimen sijasta, sillä pitkä hihna voi pahimmassa tapauksessa sotkeutua omistajan jalkoihin. Saatavilla on myös vyötärön ympärille sidottavia hihnoja, jolloin kädet saavat heilua vapaasti. Muista, että taajama-alueella koiran on oltava koko ajan kytkettynä. Luonnossa koiraa ei saa pitää vapaana 1.3.–19.8. välisenä aikana, eikä ilman maanomistajan lupaa koskaan.

Näy pimeällä ja siivoa jätökset

Hämärässä tai pimeällä juostessa kannattaa koiralla käyttää heijastavaa tai välkkyvää pantaa, jolloin muut tienkäyttäjät näkevät koiran ajoissa. Jätösten kerääminen kuuluu koiranomistajan etikettiin vaikka vauhti olisi miten kova.

Pidä silmällä koiran vointia

Pidä huoli, että koira ei uuvu liiaksi erityisesti kuumalla kelillä. Voimakas läähätys ja maahan makaamaan jääminen ovat merkkejä, että vaadit koiraltasi liikaa. Vältä juoksemista erittäin kuumalla kelillä ja pidä mukana vettä kummallekin teistä, ellei matkan varrella ole vesipisteitä. Koiraa ei myöskään ole viisasta ottaa mukaan pitkille kymmenien kilometrien lenkeille.

Lopuksi

Koiran kanssa juokseminen on parhaimmillaan erittäin palkitsevaa. Koira on ihmisen paras ystävä juoksulenkilläkin, ja paljon liikkuva koira on yleensä onnellinen koira. Koiran innostus tarttuu omistajaankin, jolloin yhdessä liikkuminen on tuplasti mukavampaa.

Lähde: therunningbug.com

Katso myös

Lisää kommentti