Näin huollat jalkojasi juoksulenkkien välillä

Kevät on aina uusien alkujen aikaa. Lumien sulaessa juoksuharrastajien määrä kasvaa räjähdysmäisesti. Juoksutreenien huumassa saattaa jalkojen lihashuolto unohtua, mikä kostautuu pian jumeina, kiputiloina ja muina ongelmina. Listasimme artikkeliin 7 vinkkiä, joilla pidät jalat hyvässä juoksukunnossa ja vältät erilaiset juoksuvammat.

1. Muista lämmitellä

Lämmittelyllä ehkäistään vammoja joita juostessa saattaa syntyä. Pyörittele ainakin nilkat ja lantio huolellisesti. Jos et halua tehdä erillistä lämmittelyä, voit esimerkiksi kävellä pari ensimmäistä kilometriä ennen juoksua.

2. Älä aloita liian nopeasti

Juoksulenkki kannattaa aloittaa rauhallisella tahdilla ja nostaa vauhtia loppua kohden. Näin vältyt turhilta vammoilta ja jaksat juosta pidempään.

3. Vaihda kengät säännöllisesti

Kengät kuluvat juostessa eikä sille voi mitään. Juoksukenkien pohjan tuki- ja vaimennusominaisuudet eivät kestä ikuisesti, joten kengät olisi syytä vaihtaaa säännöllisesti. Hyvät juoksukengät ovat armolliset jalkojesi nivelille sillä kunnollinen pohjavaimennus pienentää tärähtelyä huomattavasti.

4. Muista jäähdytellä ja venytellä

Juoksulenkin jälkeen tulisi aina tehdä hyvä loppuverryttely. Loppuverryttelyn tarkoituksena on jäähdyttää kehoa ja käynnistää maitohappojen huuhtoutuminen pois lihaksista. Jäähdyttelyn jälkeen tee nopeat venytykset. Kehosi on seuraavana päivänä huomattavasti vetreämpi kun muistat venytellä juoksulenkin päätteeksi.

5. Ota lämmin suihku juoksun jälkeen

Lämmin suihku rentouttaa ja auttaa lihaksia palautumaan juoksulenkin jälkeen. Jos kotona on kylpyamme, voit laskea itsellesi lämpimän kylvyn. Suihkuun tai kylpyyn kannattaa suunnata heti loppuverryttelyn ja venyttelyn jälkeen.

6. Syö juoksun jälkeen

Juoksun jälkeen on hyvä tankata energiaa. Juoksulenkin jälkeisellä aterialla kannattaa suosia proteiinipitoisia ravinnonlähteitä.

7. Juo riittävästi vettä

Älä unohda juoda riittävästi vettä. Juostessa kehosta haihtuu runsaasti nestettä hien mukana. Juoksupäivänä tulisi juoda vähintään 10 isoa lasia vettä.

Lähde: betterme.guru

Katso myös

Lisää kommentti