Nilkkasi ovat aliarvostetut

Etu- ja takareidet ovat yleinen puheenaihe juoksijoiden keskuudessa. Ne ovat isoja lihaksia, jotka tuottavat isoja voimia ja ovat vaarassa loukkaantua. Nilkan ja pohkeen alueen lihakset ovat tavallisesti vähemmällä huomiolla. Mutta tällainen ajattelutapa on virheellinen, sanoo suomalaistutkimus.

Jyväskylän yliopiston tutkimuksessa vertailtiin nilkanojentajalihasten (pohkeet) ja polvenojentajien (etureidet) tuottamaa voimaa juostessa ja kävellessä. Tuloksista selviää, että nilkat työskentelevät suhteessa huomattavasti kovempaa.

Jalkojen liikeradat ja niiden tuottamat liikevoimat analysoitiin ja laskettiin 3D-mallinnuksen avulla. Kokeessa jalkojen tuottama maksimivoima mitattiin laittamalla osallistujat hyppimään paikoillaan mahdollisimman korkealle kymmenen sekunnin ajan.

Tuloksista selviää, että etureidet pystyvät tuottamaan voiman, joka vastaa 14 kertaa kehonpainoa, mutta juostessa niiden voimantuotto on 8-9 kehonpainoa. Pohkeiden kohdalla sen sijaan huomattiin, että niiden maksimaalinen voimantuotto (hieman alle 10 kertaa kehonpaino) oli vain vähän suurempi kuin juostessa tai sprintatessa. Lopputulema on siis se, että nilkanojentajalihakset työskentelevät juostessa paljon kovempaa kuin polvienojentajat.

Ikääntyminen heikentää nilkkoja

Käytännössä tutkimustulokset tarkoittavat sitä, että suuremman rasituksen vuoksi nilkat heikentyvät ylempiä lihaksia nopeammin. Aiemmassa tutkimuksessa vertailtiin kolmea eri-ikäisten juoksijoiden ryhmää (keski-ikä 26 vuotta, 61 vuotta ja 78 vuotta) ja huomattiin, että suurin ero lihaksien suhteen oli nilkan lihasten voimantuotto. Koska kyseiset lihakset ovat suhteessa pienemmät reisilihaksiin verrattuna, tutkijoiden mukaan iän vaikutukset lihaskuntoon näkyvät ensin nilkoissa. Vastaavia tuloksia on saatu muissakin tutkimuksissa.

Olisiko pohkeiden vahvistamisesta siis hyötyä suorituskyvylle ja ikääntymisen vaikutusten estämisessä? Vastaus on tällä hetkellä epävarma, mutta tutkimus näyttäisi viittaavan siihen, että aktiivisesti liikuntaa harrastavien kannattaisi kiinnittää pohkeisiin erityistä huomiota.

Lähde: runnersworld.com

Katso myös

Lisää kommentti