Ovatko naiset miehiä parempia ultrajuoksijoita?

Ultramaratoneissa juostavat matkat ovat niin huikeita (esimerkiksi NUTS Pallaksen 134 km), että suurimmalle osalle osallistujista päätavoite on vain tulla maaliin. Ulkomailla esimerkiksi Christopher MacDougall on tehnyt huomion, että ultramaratonin hyväksytysti juosseista suhteellisesti suurempi osuus on naisia kuin miehiä.

Biologisten erojen (esimerkiksi maksimaalinen hapenottokyky) takia miehet voittavat kilpailut paremmilla ajoilla kuin naiset. Kuitenkin naiset jättävät ultramaratonin miehiä harvemmin kesken. Tässä asiassa naiset ovat miehiä parempia ultrajuoksijoita.

Fyysiset ominaisuudet

Kun on kyse kestokyvystä, on naisilla joitakin synnynnäisiä etuja miehiin verrattuna. Kehon pinta-alan ja massan suhteen ilmoittava suhdeluku on naisilla tavallisesti korkeampi. Tämän ansiosta kehon tuottama lämpö haihtuu nopeammin.

Naisten lämmönsäätelykyky on tehokas, ja naiset kestävät paremmin kuumuutta. Tämä johtuu siitä, että naiset ovat miehiä kevyempiä ja ruumiinrakenteeltaan sirompia. Siksi keho menettää vähemmän nestettä ja on kevyenä helpommin liikuteltavissa.

Myös lyhyys on etu. Lyhyet jalat soveltuvat pitkiä paremmin nopeisiin käännöksiin. Tiheämmän juoksutahdin ansiosta askel on kimmoisa ja voimakas. Lisäksi pitkillä, suuria korkeuseroja sisältävillä matkoilla siro ruumiinrakenne on vähemmän alttiina loukkaantumisille. Lyhyt juoksija liikkuu vaivattomammin kilometrien lisääntyessä ja maalin lähestyttäessä.

Rasva-aineenvaihdunta on sekin naisia suosiva tekijä. Yleisesti ottaen naiset polttavat juostessa enemmän rasvaa kuin miehet. Tämä tarkoittaa jatkuvaa ja käytännöllisesti katsoen rajoittamatonta energian vapautumista elimistössä, kun taas miehen enemmän hiilihydraatteihin perustuva energiantuotanto on todennäköisempi osumaan “seinään” (eli käyttämään lihaksiin varastoituneen glykogeenin loppuun) nopeammin.

Henkiset ominaisuudet

Kenties keskeisin tekijä ultrajuoksussa on juoksutahti. Tutkimuksen mukaan näyttäisi siltä, että naiset ovat miehiä parempia säilyttämään tasaisen juoksutahdin. Naisten juoksutahti hidastuu noin 19 prosenttia vähemmän kuin miehillä maratonin jälkimmäisen puoliskon aikana. Tutkimus ehdottaa syyksi miesten liiallista itsevarmuutta ja epärealistista luottamusta omiin kykyihin.

Ultrajuoksu on laji, jossa kilpikonna voittaa jäniksen aina. Keskeyttämiset kramppien, loukkaantumisten tai nestehukan takia johtuvat yleensä harkitun juoksutahdin pettämisestä. Tässä asiassa naiset ovat miehiä maltillisempia ja järkevämpiä.

Itsevarmuus on monisyinen asia, mutta ultrajuoksun suhteen järkeenkäypä hypoteesi on se, että naiset eivät osallistu ultramaratonille elleivät tunne olevansa täydellisesti valmistautuneita. Naispuoliset henkilöt, jotka kokevat pystyvänsä suoriutumaan haasteesta ovat tehneet kotiläksynsä, harjoitelleet ankarasti ja kiinnittäneet huomiota jokaiseen pieneenkin yksityiskohtaan. Siksi naisilla on suurempi todennäköisyys ylittää maalilinja kuin miehillä.

Itseluottamus näyttäisi lisäksi olevan kaksiteräinen miekka, sillä ultramaratonien osallistujamäärissä naiset ovat vähemmistössä. Sama piirre, jonka ansiosta naiset menestyvät ultrajuoksussa saattaa samalla tarkoittaa sitä, että he eivät välttämättä uskalla osallistua kisaan pelätessään epäonnistumista. Syyt tähän voivat olla myös sosiaalisia ja kulttuurisia.

 

Lähde: womensrunninguk.co.uk

Katso myös

Lisää kommentti