Paras askelrytmi juoksuun

Hitaassa askelrytmissä jalan ja alustan kontakti on pitkä, juoksurytmi hidas, askel pomppiva ja turha ylös-alas-liike tuhlaa voimia. Vääränlainen askellus lisää rasitusvammoja ja huono tekniikka tekee juoksusta raskaampaa ja hitaampaa.

Hidas vai nopea askelrytmi?

Nopeampi askelrytmi on juoksijalle erittäin taloudellinen, sillä samalla juoksuvauhdilla

kuluu vähemmän happea ja energiaa. Moni kuitenkin sortuu juoksemaan kantapäät edellä eli yliaskeltamaan, jolloin juoksu on harppovaa. Yliaskelluksessa askeleen kontaktiaika alustaan on pitkä ja askelrytmi hidas.

Askeltiheys on yksilöllinen. Yksi siihen vaikuttavista tekijöistä on alaraajojen pituus. Lyhytjalkaiset juoksijat pääsevät helpommin pidempijalkaisia nopeatempoisempiin askelrytmeihin. Askelluksen nopeuttamisesta on kuitenkin hyötyä kummassakin tapauksessa, sillä nopeampi askelrytmi vähentää askeleen tuomaa kehoa kuormittavaa iskua.

Rullaava juoksu säästää jalkoja

Askelrytmin miettiminen on tavalliselle kuntoilijalle yhtä tärkeää kuin kilpajuoksijallekin. Oikeanlainen askelrytmi tekee juoksusta mukavampaa ja vähentää loukkaantumisriskiä. Askeltiheys ja askelpituus vaikuttavat kehoon kohdistuvaan kuormaan jalan iskeytyessä maahan askelkontaktin aikana. Liian pitkä askel jarruttaa vauhtia, sillä askel maahan kehon edessä ja aiheuttaa suuremman törmäysvoiman jalkaan. Lyhyempi askel osuu paremmin lantion alle ja parantaa juoksun rullausta. Lyhyempi askel lisää askelkontaktin kimmoisuutta ja sulavuutta. Lisää aiheesta täällä.

Opettele juoksemaan hitaasti

Kestävyysharjoittelu on yleensä vauhdiltaan hidasta, jolloin riski liian löysään tahtiin ja huonoon juoksuasentoon kasvaa. Korkea askeltiheys kannattaa opetella säilyttämään myös kevyillä juoksulenkeillä. Kiinnitä huomiota omaan askelrytmiin. Millainen askeltiheys tuntuu mukavimmalle? Tee harjoituksia, joissa kokeilet erilaisia rytmejä. Juokse radalla 90 metriä siten, että ensimmäiset 30 metriä juokset tavallisesti, seuraavalla 30 metrillä tihennät selvästi askelta ja viimeisellä 30 metrillä harpot ylipitkällä askeleella. Näin opit hahmottamaan itsellesi sopivimman ja taloudellisimman askeltiheyden.

Katso myös

Lisää kommentti