Parhaat vinkit sateessa juoksuun

Kylmyys, sade ja kova tuuli ovat yhdistelmänä vaikeimpia olosuhteita ulkoilla. Tällaisella säällä juokseminen on sitäkin haastavampaa. Oikeanlainen vaatetus ja valmistautuminen ovat isossa roolissa sateisella säällä juostessa. Seuraavassa muutama vinkki, miten valmistautua märän kelin juoksuun.

Valmistautuminen kisaan

Ennen kisan alkua on tärkeä pitää itsensä lämpimänä ja kuivana. Kerrospukeutuminen ja kertakäyttöisten vaatteiden kun sadeviitan käyttäminen on suositeltavaa. Kertakäyttöinen vaatetus on kätevä, koska juoksija voi vähentää vaatetusta kisan aikana välittämättä siitä, minne vaatteet jäävät matkan varrella. Ylimääräiset kerrokset kannattaa riisua juuri ennen kisaa tai muutaman juoksukilometrin jälkeen.

Ennen lähtölaukausta on tärkeä huolehtia, ettei keho pääse kylmettymään liikaa. Kylmä keho käyttää energiaa lämmittelyyn ja näin energiatasot eivät riitä kisasuoritukseen. Lähtöpaikalle kannattaakin varata lämmintä juotavaa paksun vaatetuksen lisäksi.

Tunne kehosi

Jos huoneen täydeltä juoksijoita kysyttäisiin, millainen on paras vaatetus kylmälle ja märälle säälle, ei vastaus olisi yksimielinen. Jokaiselle juoksijalla on omat mieltymyksensä siitä, millaiset vaatteet ja varusteet toimivat parhaiten.

Erilaisten varusteiden testaaminen erilaisissa sääolosuhteissa on paras tapa löytää juuri itselle sopivat varusteet.

Ymmärrä kuituja ja kankaita

Koska henkilökohtaisella mieltymyksellä on niin suuri rooli oikeanlaisten varusteiden löytymisessä, on tuotteen materiaalilla paljon suurempi merkitys kuin merkillä ja tuotemallilla. Eristävään kerrokseen on kaksi vaihtoehtoa: polyesteri tai villa

Polyesteri estää kosteutta parhaiten siirtämällä veden pois iholta ja kuivuen nopeasti. Kuidut eivät ime vettä. Vesi kuitenkin jää kuitujen väliin, joten polyesteri on märkänä viileä.

Merinovilla ei kuivu yhtä nopeasti kuin polyesteri ja se imee enemmän vettä, mutta se eristää märkänä paremmin. Villa ei ole märkänä lämmin, mutta se ei jäähdytä yhtä paljon kuin polyesteri.

Vedenkestävät ja hengittävät kankaat kuten Gore-Tex ovat viimeinen vaihtoehto kylmässä ja märässä juoksuun. Vaikka ne kestävät parhaiten vettä, ne hengittävät kaikkein huonoiten. Jos varusteissa ei ole suoria ilma-aukkoja, hikoilun määrä on sietämätön.

Lähde: outsideonline.com

Katso myös

Lisää kommentti