6 tärkeintä polkujuoksuvinkkiä

Suomi on metsiensä puolesta polkujuoksun luvattu maa. Luonnon helmasta voi löytää kokonaan uuden juoksemisen maailman – kunhan muistaa pitää mielessä muutamia perusasioita.

1. Suunnittele reitti

Poluille suuntaaminen tarkoittaa vähemmän melua, vähemmän liikennettä, vähemmän saasteita ja vähemmän häiriötekijöitä. Kuitenkin sivilisaation parista poistuminen lisää eksymisen riskiä. Tätä voi toki pitää yhtenä polkujuoksun hyvistä puolista, mutta ensikertalaisen on parempi pelata varman päälle.

- Ilmoitus, artikkeli jatkuu alapuolella -

Ennen tutkimusretkelle lähtemistä kannattaa alueeseen tutustua kartan avulla. Lisäksi jos suunnittelet lähteväsi lenkille yksin, on viisasta kertoa jollekulle minne olet menossa ja kuinka pitkäksi aikaa. Itse poluilla kannattaa välttää lähtemästä liian kauas tuntemattomille alueille, jos sijainnistaan ei ole täysin varma.

2. Mene hitaasti

Yksi polkujuoksun parhaista puolista on mahdollisuus jättää kello kotiin ja karistaa ajan ja vauhdin kahleet päältään. Hidas juoksuvauhti mahdollistaa maisemien ihailun, virkistävän maalaisilman hengittämisen ja yleensäkin luonnosta nauttimisen täysin siemauksin.

Polkujuoksussa ei ole kyse mistään kilpailusta, joten älä epäröi pysähtyä välillä istuskelemaan luonnon helmassa. Jos hidas juoksuvauhti tuottaa vaikeuksia, lue lisää sen hyödyistä ja opettele ottamaan jalka pois kaasulta.

3. Katso mihin astut

Luonnossa maasto on tietenkin vaihtelevaa. Reitillä on kaikkea mahdollista korkeasta ruohikosta kiviin ja juurakoihin. Maaston vaihtelun vuoksi juostessa pitää opetella katsomaan vähintään kahden metrin päähän eteen, jotta maaston ehtii reagoida ajoissa. Viimeinen asia, mitä uudelta harrastukseltaan voi haluta on nimittäin kaatuminen ja loukkaantuminen.

Jos tasapainon kanssa on hankaluuksia, pumppaa käsivarsilla pitääksesi vauhdin yllä. Älä myöskään epäröi pysähtyä ja kävellä silloin kun maasto on erityisen epätasainen.

4. Hommaa oikeat varusteet

Koko juoksuvälineistöä ei tarvitse rukata pelkästään polkujen takia, mutta tietyt varusteet tekevät elämästä helpompaa maastossa. Polkujuoksukengät eivät ole välttämättömät, jos alle kolmasosa kaikesta juoksemisesta tapahtuu maastossa, mutta vähän pitävämmät lenkkarit ovat eduksi joka tapauksessa.

Pitkät sukat ovat hyödylliset suojatessaan sääriä oksilta ja pusikoilta. Kunnon reppu on myös hyvä investointi. Vesipullo, pientä purtavaa ja vaihtovaatteet ovat nimittäin tarpeen jokaisella reissulla. Säästä riippuen mukaan kannattaa ottaa myös aurinkorasvaa, hattu tai kevyt sadetakki.

Mudalta ja kuralta välttyy harvoin, joten lenkkarit pitää puhdistaa huolella jokaisen käyttökerran jälkeen.

muta

5. Muista tankkaus

Luontoon pakeneminen tuo mukanaan vapauden mutta samalla se tarkoittaa luopumista modernin elämän mukavuuksista – myös lähikaupan antimista. Jos ja kun polkujuokset syrjäisellä alueella, on tärkeää ottaa mukaan ruokaa ja juomaa kehon polttoaineeksi.

Polkujuoksu on yllättävän janoista puuhaa, joten on parempi varautua kunnolla vaikka suunnitelmissa ei olisikaan erityisen pitkä lenkki.

6. Ota iisisti

Niin hauskaa kuin polkujuoksu voikin olla, se myös vaatii enemmän energiaa kuin tiellä juokseminen. Tämä on suuri etu niille, jotka haluavat nostaa kuntotasoaan ja laihtua. Luontoäidin helmassa juokseminen nimittäin voi kuluttaa jopa kymmenen prosenttia enemmän kilokaloreita per lenkki.

Samalla keho joutuu käyttämään myös niitä lihaksia, jotka muuten saattavat olla vähemmällä huomiolla. Siksi polkujuokseminen kannattaa aloittaa rauhallisesti ja valmistautua siihen, että kyseessä on koko kehon treeni. Vaikeakulkuisessa maastossa ja jyrkissä nousuissa pitää ylpeys unohtaa ja kävellä tarpeen vaatiessa. Erityisesti nesteytyksestä on muistettava pitää huolta.

Lähde: therunningbug.com

Ei ääniä

Katso myös