Miten valita polkujuoksukengät?

Polkujuoksukengän valitsemisessa on istuvuuden lisäksi otettava huomioon juoksumaasto, sääolosuhteet ja juoksun laatu.

Polkujuoksukengät istuvat eri lailla kuin tavalliset lenkkikengät

Polkujuoksukengät tulisi istua mukavasti jalkaholvin alueelta. Kantapään tulee pysyä napakasti paikoillaan epätasaisessa maastossa. Etuosassa tulisi olla vähintään peukalon leveyden verran tilaa kärjen ja varpaiden välissä.

Kengän istuvuus on polulla tärkeämmässä roolissa kuin päällysteellä koska jalat liikkuvat kengässä erilaisia esteitä luovittaessa ja ylitettäessä. Epämukavilla kengillä on lukuisia haittoja rakoista ja irronneista varpaankynsistä aina loukkaantumisvaaraan asti.

Yleisin virhe on hankkia liian pienet kengät. Kengät tulisi sovittaa huolellisesti ja hylätä kengät, jotka hankaavat tai painavat. Tärkein ominaisuus on kantapään istuvuus. Kengissä on paljon valinnanvaraa, sillä polkujuoksu tapahtuu pehmeällä alustalla ja maaston vaihtelevuus rikkoo juoksuaskeleen lyhyemmäksi, jolloin useat erilaiset kengät sopivat tarkoitukseen.

Merkkiuskollisia ilahduttanee tieto, että useimmilla suosituimmilla kenkävalmistajien kengillä on myös polkuvastine. Pelkästään tällä perusteella kenkää ei kuitenkaan tulisi hankkia. Sen sijaan tulee kokeilla erilaisia malleja ja sen perusteella päättää, mikä kenkä sopii parhaiten omiin tarkoituksiinsa. Toisaalta aluksi on hyvä hankkia samantapainen kenkä kuin päällysteellä, jotta muutos ei olisi liian äkillinen.

Kuva, jonka inov-8 (@inov_8) julkaisi

Pehmustus mieltymysten mukaan

Pehmusteen määrän valitseminen on tasapainottelua sen välillä, miten paljon haluaa polun tuntuvan jalassa ja kuinka paljon haluaa jaloille

suojaa ja pehmustusta. Tehokas pehmuste suojaa jalkoja iskuilta, mutta on toisaalta hyvä idea hankkia useammat eripehmusteiset kengät aivan kuten tasaisellakin.

Polkujuoksukenkiä tulisi käyttää aina kun ei juokse päällysteellä. Koska tavallisia tiellä juoksemiseen tarkoitettuja kenkiä ei ole suunniteltu poluille, ne hajoavat nopeammin ja asettavat jalat alttiiksi kolhuille terävistä kivistä ja juurakoista.

Kengät maaston mukaan

Polkujuoksukengissä on paksu ja karhea antura pitoa parantavine pohjakuviointineen, korkeat reunat sivuttaisliikkeen estämiseksi sekä vahvistettu kärki kiviä vastaan suojaamaan. Kengät syvällä pohjakuvioinnilla parantavat pitoa irtohiekalla, soralla ja vetisessä maastossa, kun taas matalammin kuvioitu pohja on parempi tasaisilla maa-alustoilla. Paras vaihtoehto kiviseen maastoon on kuminen pohja.

Suurin kompastuskivi ensimmäisiä polkujuoksukenkiä hankkivalle on olla ottamatta huomioon maastonmuotoja. Juoksumaasto on yhtä merkittävä tekijä kengässä kuin muoto ja istuvuuskin. Erilaiset kengät on tarkoitettu erilaisiin tarpeisiin.

On siis huomioitava maasto, jossa juoksee. Onko poluilla kiviä, soraa, hiekkaa, savea, mutaa? Entä onko reitillä jyrkkiä mäkiä vai tasaista metsänpohjaa? Maaston tulisi olla ensisijainen peruste kengän valitsemiseen – väärä valinta voi olla kivulias kirjaimellisesti.

Kuva, jonka Salomon (@salomon) julkaisi

Pohjan korkeus

Pohjan korkeus (ilmoitetaan millimetreissä) kertoo paljonko kenkää on jalan ja maan välissä. Matalapohjaiset kengät antavat paremman tuntuman alustaan, kun taas korkeapohjaiset pehmustavat askelta tehokkaasti. Jos jalat särkevät, voi olla hyvä kokeilla pehmustetumpia kenkiä; jos taas juokseminen tuntuu kenkiä vastaan taistelemiselta, matala pohja on oikea valinta.

Droppi

Droppi tarkoittaa kantapään ja päkiän välistä korkeuseroa. Tyypillisesti polkujuoksukengän droppi on 8-12 mm, mutta matalammat dropit kasvattavat suosiotaan. Periaatteessa korkea droppi tarkoittaa, että juoksu tapahtuu enemmän kantapäillä. Matala droppi tarkoittaa askellusta koko jalkaterällä.

 

Lähteet: recoilweb.com

running.competitor.com

Katso myös

Lisää kommentti