Polkujuoksun edulliset vaikutukset

Polkujuoksu, tapahtui se sitten soralla, hiekalla tai pururadalla, vaikuttaa lihaksiin, jänteisiin ja niveliin eri lailla kuin tiellä tai juoksumatolla juokseminen. Ylä- ja alamäkien juokseminen parantaa sekä aerobista kuntoa ja verenkiertoelimistöä että vahvistaa pakaroita, reisiä, pohkeita ja keskivartaloa.

Lisäksi polkujuoksu kehittää tasapainoa ja asentoaistia – ominaisuuksia, joista on hyötyä kaikessa liikunnassa ja urheilussa.

Kuten missä tahansa harjoitusohjelmassa, myös polkujuoksussa on tärkeää aloittaa harjoittelu pikkuhiljaa. Aloittelijan on hyvä aloittaa helpoista ja rennoista reiteistä ja siirtyä vähitellen haastavampiin maastoihin. Näin lihakset, nivelet ja jänteet vahvistuvat hitaasti mutta varmasti. Jatkuva tasapainottelu epätasaisella alustalla vaikuttaa kehoon kokonaisvaltaisesti.

Miten polkujuoksu vaikuttaa kehoon?

1. Keskivartalo

Pehmeät ja mukautuvat alustat kivineen ja juurakkoineen vaativat tukea napakasta keskivartalosta. Keskivartalon lihakset voimistuvat jokaisella askeleella.

2. Reidet

Alamäissä reidet toimivat ikään kuin jarruina estäen kaatumisen kiihtyvässä vauhdissa. Tuloksena voimakkaat ja erottuvat reisilihakset.

3. Pakarat

Ylämäkeen juostessa voima tulee pakaralihaksista. Kapeista poluista ja esteistä selviytyminen riippuu pakaralihasten ylläpitämästä sivuttaissuuntaisesta vakaudesta.

4. Pohkeet

Mäkiset maastot laittavat pohkeet koville, sillä niistä tulee kehon työntövoima. Tasapaino kuoppaisella polulla alkaa jalkaterän ja pohkeiden lihasten yhteistoiminnasta.

5. Sidekudokset

Jatkuva tasapainoilu poluilla vahvistaa sidekudoksia. Nivelsiteet ja jänteet nilkoissa, polvissa ja lantiossa vahvistuvat vahvistumistaan ja ovat siksi vähemmän alttiita loukkaantumisille.

6. Nivelet

Luonnonreittien pohja antaa enemmän periksi kuin päällyste. Tämä jousto pehmentää niveliin kohdistuvia iskuja siirtäen rasituksen lihaksiin.

7. Sydän

Luonnollisen, joustavan alustan takia keho joutuu työskentelemään kovaa. Polkujuoksun jatkuvasti muuttuva luonne parantaa aerobista kuntoa ja kestävyyskykyä paremmin kuin tasaisella alustalla juokseminen.

8. Yleiskunto

Tutkimusten mukaan polkujuokseminen kuluttaa 10% enemmän kaloreita kuin tiellä juokseminen. Tämä yhdistettynä mainittuihin seitsemään hyötyyn tekee kehosta vahvemman, hoikemman ja terveemmän.

Lähde: mensfitness.com

Katso myös

Lisää kommentti