Talvi saapuu – kuumimmat juoksuvinkit

Talvella juoksemisen hyötyjen tarkistuslista voisi näyttää seuraavanlaiselta:

  • Talvisin voi väsyttää ja olo tuntua ponnettomalta – juoksemisesta saa energiaryöpyn.
  • Jos talvella ei pidä taukoa juoksemisesta, kunto pysyy yllä läpi vuoden ja sulan kelin juoksemiseen pääsee paremmin kiinni.
  • Rantakuntoon pääsee nopeammin ja helpommin, jos se on tavoite.
  • Immuunijärjestelmä vahvistuu.
  • Kylmällä pienenkin lenkin juokseminen tuntuu suurelta saavutukselta.

Henkisen puolen jälkeen keskittykäämme käytäntöön: miten juokseminen pakkasessa, lumessa ja jäällä olisi vähän helpompaa?

Avain on kerrospukeutumisessa

Pukeutumisessa kannattaa hyödyntää “sipulistrategiaa”, jossa vaatteita on useita kerroksia. Ensimmäinen kerros on erityinen, hengittävä tekninen alusasu, joka imee hien ja siirtää sen pois iholta. Toinen kerros säätelee kehon lämpöä, esimerkiksi elastinen, joustava fleecepaita. Kolmas kerros suojelee erityisesti tuulelta ja sateelta, esimerkiksi Windstopper-liivi tai Goretex-takki.

Sipulistrategia pelastaa talvella! Kolmen kerroksen pukeutuminen lämmittää juoksijan. Klikkaa ja Twiittaa

Oikeat varusteet jaloille

Talviset juoksualustat ovat märkiä ja liukkaita, joten juoksukengän pohjakuvioinnin on oltava pitävä. Hengittävä ja vettäpitävä kenkä pitää jalat kuivina. Erityiset juoksusukat pitävät jalat paikoillaan kengässä ja akillesjänteet ja pohkeet lämpiminä.

Kädet ja pää lämpiminä kylmästä huolimatta

Tuulisella ja kylmällä säällä pipo tai panta on välttämättömyys. Juoksuhanskoissa sormet pysyvät lämpiminä. Näin kehon tuottamaa lämpöä ei mene hukkaan.

Vinkki: Keho tuottaa lämpöä lihasten työskennellessä. Siksi kannattaa vaatetus valita siten, että lenkin pari ensimmäistä minuuttia tuntuvat vähän viileiltä. Näin ei tarvitse huolehtia liikapukeutumisesta ja välttyy kovalta hikoilulta ja tukahduttavalta kuumuudelta.

Lämmittely

Kylmä ei vaivaa niin paljon kun keho on valmiiksi lämmin ennen juoksua. Kun ulkona on erityisen epämiellyttävää, on parempi lämmitellä kotona sisätiloissa. Hyviä harjoitteita ovat haarahypyt ja polvennostot. Silti ei kannata huhkia hikeen asti, sillä silloin ulkona kylmä iskee nopeasti.

Tuulta päin

Jos keli on kylmän lisäksi tuulinen, kannattaa reitti valita siten, että aloittaa tuulta vasten ja lopettaa myötätuuleen. Näin välttyy kylmettymästä liiaksi lenkin lopuksi.

muista-heijastin

Juokseminen pimeässä

Jos juoksee aikaisin aamulla tai illalla, pitää varusteiden olla turvalliset. Otsalamppujen, heijastimien ja heijastinliivien lisäksi markkinoilla on myös muita heijastavia vaatekappaleita pipoista hanskoihin.

Porukassa

Lähde lenkille samanmielisten tyyppien kanssa. Tämä auttaa motivoitumaan sekä tekee lenkistä tuplasti hauskempaa.

Juoksun jälkeen

Lenkin jälkeen on siirryttävä lämpimään mahdollisimman nopeasti ja käytävä lämpimässä suihkussa tai vaihdettava kuiviin vaatteisiin. Vaikka nestehukka ei ole niin merkittävää kuin kesällä, keho menettää talvellakin jonkin verran nestettä. Lenkin jälkeen kannattaakin nauttia jotain lämmintä juotavaa.

Vinkki: Älä koskaan kuivaa juoksukenkiä patterin päällä. Kova ja suora kuumuus tekee kengistä jäykät ja hauraat ja vähentää niiden käyttöikää. Sen sijaan tunge kengät täyteen sanomalehteä ja laita ne kuivaan, lämpimään ja hyvin ilmastoituun huoneeseen. Tunnin parin jälkeen märän sanomalehden voi vaihtaa kuivaan.

Lähde: runtastic.com

Katso myös

Lisää kommentti