Talvijuokseminen – uhka vai mahdollisuus?

Lunta pyryttää, pakkanen paukkuu, tiet ovat jäässä ja valoisaa ei juuri ole. Talvi kuulostaa onkin lenkkeilijöille kaikista haastavinta aikaa. Talveen kannattaa suhtautua kuitenkin valoisalla mielellä, sillä lumen, kylmyyden ja liukkauden tuomiin vaikeuksiin on olemassa ratkaisuja.

Pukeudu oikein

Talvijuoksussa kaiken a ja o on oikeanlainen pukeutuminen. Hikimärkä tai joustamaton vaate vie viimeisenkin mielenkiinnon juoksemisesta. Nykyään pakkasjuoksuun onneksi löytyy todella hyviä urheiluvaatteita, jotka pitävät lämmön sopivana eivätkä rajoita liikeratoja.

- Ilmoitus, artikkeli jatkuu alapuolella -

Sopivin vaatetus selviää kokeilemalla. Tarkkaile lenkillä, mitkä kehon osat tarvitsevat enemmän lämmikettä, tai hikoaako jokin kohta kehosta liikaa. Jalkineiden valintaan tulee myös kiinnittää huomiota. Nastoitetuilla juoksukengillä juoksuun saa talvella enemmän pitoa. Jos lumi kengässä ärsyttää, kannattaa kokeilla matalia säärystimiä.

Halliin ja juoksumatolle

Nastakengistä toki auttavat, mutta oikein liukkaalla ja lumisella alustalla ei niistäkään saa yleensä tarpeeksi pitoa. Vauhtitreenit kannattaa juosta sisällä hallissa tai juoksumatolla. On kuitenkin hyvä muistaa, että juoksumatolla juostessa voimantuotto suuntautuu enemmän ylöspäin. Siksi loppuverryttely kannattaa juosta ulkona. Myös kovilla pakkasilla juoksuharjoitus on viisainta siirtää sisätiloihin, sillä -15 asteen pakkanen on kova rasitus hapenottokyvylle. Talvella yksi treenikerta sisätiloissa viikossa tuo kummasti monipuolisuutta treeniin.

Tasapaino kehittyy

Talvijuoksussa vauhdit tippuvat ja syke nousee tutussakin vauhdissa normaalia enemmän. Tämä johtuu alustan liukkauden vaikutuksesta askeleeseen. Polkujuoksijalle talvi on loistavaa aikaa, sillä liukkaalla ja lumisella alustalla tasapaino kehittyy, eivätkä kaatumiset hankeen satu aivan yhtä paljon kuin kovalle maalle kaatuminen. Talvi onkin loistavaa aikaa kehittää sekä tasapainoa että kuntoa. Talvijuoksu on vain asenne- ja pukeutumiskysymys!

Katso myös

Lisää kommentti