Tärkeimmät kylmän ja märän kelin juoksuvarusteet

 

Takki

Monikäyttöisin takkityyppi lienee ultrakevyt tuulitakki. Se on tarpeeksi paksu estääkseen kylmettymisen, mutta ei kuitenkaan kömpelö tai huonosti hengittävä.

DWR-käsitelty (durable-water-repellant) kuori on hengittävä ja hylkii vettä. Vesi pisaroituu ja putoaa pois kastelematta kangasta läpikotaisin. Tietenkään kuori ei pysty ihmeisiin, ja takki kyllä kastuu jatkuvassa sateessa, mutta se on kuitenkin paras vaihtoehto lyhyemmille lenkeille märällä kelillä.

Vedenkestävissä mutta hengittävissä takeissa (esim. Gore-Tex) on vettähylkivä kuori ja sisäkalvo. Kehosta huokuva vesihöyry läpäisee kalvon, mutta ulkopuolelta tuleva vesi ei. Tällaisessa takissa on kuitenkin tavallisesti huono tuuletus. Ne eivät ole välttämättä sopivia kuin kaikista huonoimmille keleille, jolloin vaaditaan pitkäkestoista ja melkein luodinkestävää suojaa.

Kuivalle mutta kylmälle kelille paras vaihtoehto on polyesterista tai nylonista valmistettu pehmytkuoritakki.

Pohjakerros

Useimmat kylmälle kelille tarkoitetut alusasut on tehty merinovillasta tai polyesterista. Synteettisistä materiaaleista tehdyt vaatteet ovat edullisia, kestäviä ja poistavat hyvin kosteutta iholta. Pehmeä ja joustava merinovilla puolestaan on puolestaan eristävä ja hengittävä materiaali, joka säätelee lämpöä tehokkaasti.

Villa poistaa höyrystynyttä kosteutta paremmin kuin synteettinen materiaali, joka poistaa tiivistynyttä kosteutta. Villaisessa alusasissa ihon lämpötila pysyy tasaisena.

Lisäksi villan eristävät ominaisuudet säilyvät märkänäkin, vaikka se ei kuivu niin nopeasti kuin polyesteri. Bakteerit eivät viihdy villassa, mikä vähentää hajuhaittoja. Villa-polyesterisekoitteesta valmistetuissa vaatteissa yhdistyvät merinovillan lämmönsäätelyominaisuudet ja mukavuus sekä synteettisen materiaalin kestävyys ja kosteutta poistavat ominaisuudet.

Alusasuksi kannattaa valita neulottu vaate, sillä se on joustavampi ja hengittävämpi kuin luja ja kankea kudottu. Puuvillaa tulee välttää: se varaa kosteutta eikä eristä märkänä.

Juoksuliiveiksi kannattaa valita merinovillaiset, jotta ylä- ja keskivartalo pysyisivät lämpiminä liivien kastuessa hikimäräksi.

Housut

Housujen valinnassa on eniten kyse henkilökohtaisesta mieltymyksestä. Suurin osa juoksijoista vaihtaa shortsit pidempiin housuihin tai trikoisiin lämpötilan laskiessa lähelle nollaa. Ihonmyötäisissä trikoissa on tukeva ja virtaviivainen fiilis, kun taas housut vetoavat rennompaa tunnetta arvostaviin.

Trikoiden on istuttava hyvin eivätkä ne saa löpsöttää polvien takaa. Muotoilua valittaessa on kiinnitettävä huomiota lantion ja vyötärön istuvuuteen. Kylmällä kelillä kannattaa harkita vuorattuja trikoita.

Nesteytys

Nesteytyksen vaatimukset eivät lakkaa pätemästä kylmälläkään, mutta juomarakot ja -pullot keräävät vähitellen jäähileitä kapeisiin osiin ja lopulta tukkivat ne.

Niin sanottu passiivinen eristys – vaahto, kangas tai muu materiaali – voi toimia hyvin pakkasella, mutta pidemmille ja hyvin kylmille lenkeille kannattaa harkita aktiivista (kemiallista tai sähköistä) eristystä. Muita keinoja ovat lämpimien nesteiden juominen, pulloon tai letkuun välillä puhaltaminen jäätymisen estämiseksi tai pullon pitäminen takin alla.

Kengät

Usein pelkkä aggressiivinen pohjakuviointi tekee kengästä kyllin pitävän talvikeleille. Tällaiset kengät toimivat hyvin lumessa ja sohjossa, mutta jäällä ne ovat liukkaat. Jäisille alustoille toimiva ratkaisu on irrotettavat, nastoitetut liukuesteet. Pienet karbidiseoksesta valmistetut nastat ovat kestävin ja pitävin vaihtoehto nopealle juoksulle päällystetyllä tiellä. Rotevammat teräsnastat puolestaan soveltuvat parhaiten maastojuoksuun, sillä isommat nastat purevat syvemmälle maahan. On myös olemassa polkujuoksuun suunniteltuja kenkiä, joissa teräsnastat ovat jo valmiiksi.

Markkinoilla on paljon eri valmistajien sukkia, jotka on tarkoitettu talvisiin olosuhteisiin. Tällaiset sukat kuitenkin jakavat käyttäjien mielipiteitä. Ne kyllä pitävät jalat kuivina, mutta eivät ole erityisen hengittäviä. Merinovilla lienee tässäkin tapauksessa paras ratkaisu kosteutta poistavien ominaisuuksien ansiosta.

Lähde: trailrunnermag.com

Katso myös

Lisää kommentti