Terveet varpaankynnet – vinkkejä juoksijoille

1. Pidä varpaankynnet lyhyinä

Yksinkertainen mutta äärimmäisen tärkeä neuvo. Jos varpaankynnet ovat liian pitkät, ne hakkaavat vasten kengän kärkeä uudestaan ja uudestaan. Tämä jatkuva pieni liike ei tee kipeää eikä sitä välttämättä huomaa ollenkaan. Mutta jonkin ajan kuluttua kynnet saattavat mustua ja irrota kokonaan. Siksi varpaankynnet on pidettävä lyhyinä ja siisteinä. Tämä auttaa myös estämään kynsien kasvamisen sisäänpäin.

2. Hanki oikean kokoiset kengät

Liian isojen tai liian pienten kenkien käyttäminen johtaa askeleen lipsumiseen, rakkoihin, hiertymiin ja muihin ongelmiin. Liian pienet kengät tuhoavat varpaankynnet tehokkaasti.

Hyödynnä urheilukauppojen ja erikoisliikkeiden asiantuntemusta kengän valinnassa. Jos jalkateräsi ovat leveät tai kapeat, kysy neuvoa omille jaloillesi parhaiten istuvien kenkien löytämiseksi. Merkkiä vaihtaessa kannattaa tehdä vähän tutkimusta eroista. Jotkut kengät vain istuvat napakammin kuin toiset vaikka koko olisi sama.

3. Helli jalkoja välillä

Käy pedikyyrissä tai tee jalkahoito kotona aina silloin tällöin. Jos jalat ovat usein kuivat, rasvaa ne ennen nukkumaanmenoja.

Älä kuitenkaan runno jalkoja liikaa. Raspi on toki hyvä kuolleen ihosolukon poistamiseen, mutta liiallinen raastaminen johtaa rakkoihin. Kiinnitä jalkojen kuntoon huomiota ja hoida ongelmakohtia, mutta muista samalla että jatkuva rassaaminen voi ärsyttää ihoa. On kyse kohtuudesta.

4. Estä rakkojen syntyminen

Jos kengät ovat oikean malliset ja kokoiset jaloillesi, mutta rakkoja tulee silti, harkitse sukkien vaihtoa. Erityisesti juoksemiseen tarkoitetut sukat ovat toki kalliimpia, mutta hintansa väärti. Jos muu ei auta, käytä ongelma-alueisiin vaseliinia tai muuta hiertymiä estävää voidetta.

Lähde: runeatrepeat.com

Katso myös

Lisää kommentti