Tutkimus: Lämpö auttaa lihaksia palautumaan paremmin kuin kylmä

Urheilijat ovat pitkään väitelleet siitä, mikä on paras tapa auttaa lihaksia palautumaan rankan treenin tai kisasuorituksen jälkeen. Yhdet suosivat kylmää, toiset kipulääkkeitä. Jotkut vannovat TENS-laitteiden nimeen. Laitteella lähetetään lihaksiin pieni sähkövirtaus, joka uskomusten mukaan vähentää lihasten arkuutta.

Tiede ei kuitenkaan seiso näiden edellä mainittujen metodien takana. Lukuiset uudet tutkimukset ovat osoittaneet, että tulehduskipulääkkeet voivat hidastaa lihasten palautumista kovan harjoittelun jälkeen, eivätkä ne vähennä lihasten arkuutta.

Toinen tutkimus on osoittanut, että kylmähoito ei itseasiassa vähennä lihaskudoksen tulehdusta, vaikka se on edelleen suosittu tapa hoitaa rasittuneita lihaksia.

Näiden tulosten jälkeen Ruotsin Karoliininen Instituutti alkoi tutkia muiden yliopistojen kanssa lämmön vaikutusta lihaksien palautumiseen.

Voiko lämpö palauttaa lihasten voiman ja kestävyyden rankan treenin jälkeen?

Tutkimukseen osallistui 5 hyväkuntoista miestä ja naista, joiden tehtävänä oli polkea käsikuntopyörällä intervallisarjoja, joita seurasi aina 20 minuutin kevyempi jakso. Tutkijat seurasivat osallistujien sydämen sykettä ja voiman tuottoa suorituksen ajan.

Harjoituksen tehtävänä oli väsyttää osallistujien käsilihakset. Lihasten väsymiseen kuuluu useita prosesseja. Näistä helpoin ymmärtää on lihasten glykogeenin eli lihaksissa varastoituneen hiilihydraattien loppuminen. Kun lihakset polttavat tämän polttoaineen loppuun, ne väsyvät ja heikkenevät.

Ruotsalaiset tutkijat arvelivat, että jos nämä varastot saataisiin täytettyä uudelleen nopeasti, voisi lihasten palautuminen olla huomattavasti nopeampaa. Osallistujia pyydettiinkin nauttimaan suuria määriä hiilihydraattia kaksi tuntia liikuntasuorituksen jälkeen. Lihaksia ei saanut hoitaa muulla tavoin.

Seuraavalla kerralla osallistujat toistivat käsipyörällä polkemisen kahdesti. Tämän jälkeen heille puettiin irtohihat, joita voitiin lämmittää tai jäähdyttää vedellä. Ensiksi hiha lämmitettiin 37 asteiseksi ja toisella kierroksella se jäähdytettiin -15 asteeseen. Koekaniinit pitivät hihoja yllään kahden tunnin ajan nauttien samalla hiilihydraatteja.

Käsillä pyöräilyn intervalliosio toistettiin vielä jokaisen session päätteeksi. Jokainen osallistuja polki parhaimman tuloksen, kun heidän käsiään oli lämmitetty ennen suoritusta. Voimantuotto oli suurempaa käsien ollessa lämpimät. Voima oli jokaisella heikoin käsien jäähdyttämisen jälkeen.

Lisätutkimusta hiirillä

Ihmisillä teetetyn kokeen tulokset eivät kuitenkaan selittäneet, miksi lämpö kiihdyttää lihasten palautumista, joten seuraavaksi tutkijat tarkastelivat hiirten jalkojen lihassyitä. Lihassyyt kiinnitettiin laitteeseen, jolla voitiin tallentaa lihasten supistumisen voima. Supistusten aikaansaamiseksi lihassyille annettiin pieniä sähköiskuja. Supistusten hidastuessa voitiin todeta lihassyiden olevan väsyneitä.

Seuraavaksi he väsyttivät toisen erän lihassyitä ja täyttivät ne sen jälkeen glykogeenillä. Tämän jälkeen lihaksia lämmitettiin tai viilennettiin ja stimuloitiin uudelleen. Tutkimuksessa kiinnitettiin huomiota siihen, oliko lämmittämisellä tai viilentämisellä vaikutusta siihen, kuinka paljon lihakset kuluttivat glykogeeniä.

Kuten myös aiemmassa, ihmisillä teetetyssä kokeessa, myös tässä todettiin, että lihasten lämmittäminen takasi nopeimman palautumisen. Mutta tämä piti paikkaansa vain silloin, kun lihaksille oli annettu glykogeeniä. Jos lihassyille ei annettu lisäpolttoainetta, ne eivät palautuneet alkuperäiseen kuntoonsa pitkälläkään lämmittämisellä.

Lopuksi

Tutkimuksessa löydetyt havainnot osoittavat, että lämpö todennäköisesti auttaa lihaksia palautumaan kasvattamalla lihasten hiilihydraattien ottokykyä.

Tämä tutkimus keskittyi tutkimaan lihasten voiman palautumista harjoittelun jälkeen. Tutkimuksen perusteella ei voida sanoa, auttaako esimerkiksi lämmin kylpy vähentämään harjoittelusta aiheutunutta lihaskipua.

Tulokset kuitenkin tarjoavat hyvät perusteet pulahtaa lämpimään veteen hiilihydraatit täyttävän suklaapatukan kanssa maratonin jälkeen.

Lähde: nytimes.com

Katso myös

Lisää kommentti