Ultrajuoksu kutistaa aivoja

Monille maratoni on äärimmäinen kuntoiluhaaste. Osa juoksijoista menee silti vielä pidemmälle osallistumalla jopa satojen kilometrien mittaisille ultramaratoneille. Euroopan kipein maratoni on Trans Europe Foot Race, jossa juostaan 4500 kilometriä Pohjois-Italiasta Norjaan 64 päivässä. Matka vastaa noin sataa maratonia, eikä lepopäiviä ole. Koettelemuksen äärimmäisyys sai tutkijat kiinnostumaan, mitä vaikutuksia näin raskaalla suorituksella on keholle.

Vuonna 2009 tutkijaryhmä seurasi 44:ää kilpailijaa koko yhdeksän viikon kisan ajan. Tutkittavien jalat, sydän, aivot ja verenkiertojärjestelmä magneettikuvattiin säännöllisesti.

Jalkojen ja nivelien kuvaamisella tutkijat pyrkivät selvittämään, paljonko nestettä häviää luiden välisistä, iskuja vaimentavista rustoista. Tuloksien mukaan juoksijoiden rustoissa näkyi vaurioitumisen merkkejä ensimmäisen 2 500 kilometrin aikana.

Loppumatkan aikana rustot sen sijaan alkoivat toipua. Aikaisemman käsityksen mukaan vain lepo auttaa rustojen palautumiseen, mutta uusien tutkimustulosten valossa näyttää siltä, että rustot paranevat itse asiassa jo juoksun aikana.

polkujuoksukengat

Aivot sulavat ultramaratonilla

Pitkien matkojen juokseminen vaikuttaa myös aivoihin. Tutkimuksessa havaittiin juoksijoiden aivojen kutistuvan väliaikaisesti jopa 6 prosenttia.

Kutistuminen johtuu todennäköisimmin äärimmäisestä rasituksesta ja aliravitsemuksesta, mutta tutkimusryhmän mukaan syynä voi olla myös virikkeiden puute. Yhden neljästä aivojen alueesta, joka erityisesti kutistuu juoksun aikana, tiedetään olevan osallisena näköhavaintojen prosessoimisessa. Pelkkä tienpinnan tuijottaminen 64 päivän ajan ei juuri stimuloi aivoja.

Toisen mielipiteen mukaan aivot tekevät eräänlaista uudelleenjärjestelyä siirtääkseen energiaa alueisiin, jotka ovat yhteydessä motivaatioon.

Joka tapauksessa aivot palautuvat täydellisesti puolen vuoden jälkeen, eikä perinteisen maratonin juoksijoilla ole nähtävissä aivojen kutistumista. Kyse on siis aivojen sopeutumisesta henkisesti ja fyysisesti vaativiin olosuhteisiin.

Katso myös

Lisää kommentti