Vahvat vatsalihakset = nopeampi juoksuvauhti

Jämäkkä keskivartalo on juoksemisessa yhtä tärkeää kuin kestävyys ja hyvin treenatut jalat. Kaikki juoksijat eivät kuitenkaan tiedä mitä etuja on saavutettavissa vahvoilla vatsa- ja selkälihaksilla.

Suorituskyky paranee

Juokseminen on periaattessa vain painon ja tuen siirtämistä jalalta toiselle. Tehokkaan juoksemisen mahdollistava vakaa asento on luurangon ja lihasten yhteistoiminnan tulos. Lihakset yhdistävät selkärangan hartiavyöhön ja lantioon. Vartalon tasapainon kannalta tärkeimmät lihakset ovat vatsa- ja selkälihakset.
Jos keskivartalon lihakset ovat heikot, keho tekee juostessa tarpeetonta liikettä, mikä puolestaan vähentää työntövoimaa. Sen sijaan vahva keskivartalo takaa tehokkaan voimansiirron maahan. Mitä taloudellisempi juoksutekniikka on kehon kannalta, sitä vähemmän keho kuluttaa energiaa ja liikkuu siksi sitä nopeammin.

Loukkaantumisten riski pienenee

Juostessa keho joutuu alttiiksi voimille, jotka ovat kolmesta neljään kertaa kehon painoa suurempia. Tutkimukset ovat osoittaneet, että suuri osa juoksemisen jälkeisistä selkäongelmista johtuu heikoista keskivartalon lihaksista.
Maratonjuoksijoiden pituus lyhenee jopa kolmella sentillä kisan jälkeen. Ilmiö johtuu niistä lukuisista pienistä iskuista, joita selkärankaan kohdistuu juoksun aikana. Välilevyjen välistä poistuu nestettä ja ne kutistuvat. Välilevyjen kyky vaimentaa tärähdyksiä huononee. Levon aikana välilevyt kuitenkin palautuvat ja laajenevat alkuperäiseen kokoonsa.
Sama prosessi tapahtuu pienemmässä mittakaavassa jokaisen juoksuharjoituksen aikana. Vahvat selkä- ja vatsalihakset tukevat selkärankaa ja suojaavat sitä liikarasitukselta. Mitä kehittyneemmät keskivartalon lihakset, sitä pidempään ne ylläpitävät selkärangan tasapainoa.

Nopeampia aikoja kehonpainoharjoittelun avulla

Koko kehoa vahvistavat harjoitukset kehittävät selkä- ja vatsalihaksia sekä lantion lihaksia ja kehon tasapaino paranee. Lankut, punnerrukset ja yleisliikkeet (burpee) ovat siihen oivia keinoja. Hyviä liikuntamuotoja kesällä ovat kiipeily, soutu ja melonta, talvella hiihto sekä luistelu.

Lähde: runtastic.com

Katso myös

Avainsanat,

Lisää kommentti