Vaikuttaako jalan koko juoksutehoon?

Yleisesti ottaen juoksun vaativuus riippuu siitä, miten kaukana kannettava massa on massakeskipisteestä. Toisin sanoen ylimääräinen massa keskivartalossa ei hidasta niin vauhtia niin paljon kuin sama massa jaloissa.

 

Tarkemmin sanottuna kilon lisäpaino keskivartalossa vähentää juoksutehoa prosentilla. Jaloissa sama lisäpaino vähentää tehoa noin kymmenellä prosentilla. Jos jalkaterät siis ovat hyvin rotevat, juoksukenkien tulisi olla vastaavasti kevyemmät. Toki erot jalkojen painoissa ovat pieniä – isokaan jalkaterä raskaissa kengissä tuskin painaa kiloa enemmän kuin “tavallinen” jalkaterä.

 

Keskimäärin ihmisen jalkaterä painaa noin kilon. 100 gramman lisäys tähän tarkoittaa yleensä yhtä kokoa isompaa kenkää. Edellä todettuun viitaten 100 grammaa painavampi jalka vähentää juoksutehoa siis yhden prosentin – minimaalinen ero keskivertojalkaan verrattuna.

 

Samaan aikaan isoista jalkateristä ei ole todettu olevan erityistä hyötyä juoksijoille. Ei ole osoitettu, että isompi jalkaterä auttaisi esimerkiksi kehittämään enemmän työntövoimaa.

 

Toki tiukassa loppukirissä iso jalkaterä voi auttaa saavuttamaan maaliviivan varpaanmitan edellä kanssakilpaijoita.

Lähde: nytimes.com

Katso myös

Lisää kommentti