Vaivaako akillesjänne?

Juoksijalla lonkka on kytköksissä kaikkeen. Tutkimukset ovat löytäneet yhteyden heikon ja/tai kireän lonkan ja tavallisten juoksijan vaivojen välillä – nyt tutkimus on osoittanut yhteyden myös akillesjänteeseen.

Tutkimuksessa vertailtiin akillesjänteen tulehduksesta kärsivien ja terveiden juoksijoiden lantion mekaniikkaa. Tuloksista selviää, että kivuista kärsivien lantio liikkui ei-toivotulla tavalla heidän juostessaan.

Näiden juoksijoiden lantio oli epävakaa, ja se esimerkiksi kääntyi ulospäin. Tämänkaltaiset ikään kuin poukkoilevat liikeradat saattavat tutkijoiden mukaan paitsi lisätä loukkaantumisriskiä mutta myös heikentää juoksun taloudellisuutta.

Tutkimus oli retrospektiivinen, mikä tarkoittaa, että juoksijoilla oli jo ilmennyt akillesjännevaivoja ennen lantion mekaniikan arvioimista. Siksi on mahdoton tietää, johtaako heikko lantio jänneongelmiin vai toisinpäin.

Usein kyse suuremmista ongelmista

Nilkan liikkeen kontrolloiminen vaatii työtä koko raajalta, polvelta sekä lantiolta. Lantio työskentelee siis kovempaa akillesjänteen tulehduksesta kärsivillä, mikä saattaa auttaa kompensoimaan nilkan toimintahäiriötä. Toisaalta ilmiö voi entisestään rasittaa nilkkaa ja akillesjännettä.

Tutkijoiden mukaan akillesjänteen ongelmat liittyvät hyvin usein rajoituksiin lantion ja keskivartalon toiminnassa. Lantion huono liikkuvuus johtaa pohjelihasten ylikuormittumiseen, kun pakaralihakset jäävät vähälle käytölle. Pinnanalaiset biomekaaniset häiriöt usein siis edeltävät akillesjänteen kipuja. On myös osoitettu, että kivuista kärsivillä pakaralihakset eivät osallistu täysillä juoksemiseen.

Akilleskivuista kärsivien kannattaa siis harjoittaa erityisesti lantion ja pakaroiden voimaa ja liikkuvuutta.

Lähde: runnersworld.com

Katso myös

Lisää kommentti